Vizita.si
image (28)

Novice

Ko najbolj običajna diagnoza postane smrtna ...

L.E.
11. 09. 2012 08.07
1

Mamica treh otrok se je morala pred dvema letoma sprijazniti z diagnozo, da ima hemeroide. Če je bila takrat zaradi tega nesrečna, bi danes dala vse, da se tedanje mnenje zdravnikov ne bi izkazalo za napačno.

38-letna Louise McLean je pred dvema letoma izvedela, da se bo morala naučiti živeti s hemeroidi. Prav nič redka diagnoza jo je seveda potrla – danes bi dala marsikaj, da bi bila resnična. Zdravniki so namreč na žalost prepozno ugotovili, da jo v resnici muči tumor. Zaradi tega je ta do danes narasel na velikost pomaranče, za uspešno zdravljenje je prepozno. Toda zaradi svojih otrok ne želi obupati niti obupavati.

Britanka jim želi postaviti dober zgled, saj so strokovnjaki ugotovili, da imata dva od treh isto genetsko predispozicijo, zaradi česar živita s povečanim tveganjem, da se nad njiju zgrne ista nesreča. Njen tumor je namreč posledica genetske motnje, ki se imenuje familiarna adenomatozna polipoza kolona. To pomeni, da zaradi mutacije enega gena v njenem debelem črevu nastajajo polipi, ki se lahko spremenijo v tumorje. Kadar je ta motnja odkrita dovolj zgodaj, lahko zdravniki njihov razvoj spremljajo in izrastke, ki bi lahko postali rakavi, odstranijo.

Bolezen je najprej brez simptomov, nato se pojavijo blage bolečine v trebuhu, lažje driske in manjše krvavitve. Če se razvije tumor, postanejo bolečine močnejše in krvavitve obsežnejše, ljudje pričnejo nepojasnjeno hujšati. Ker lahko hemeroidi nastanejo zaradi kronične driske, njihov simptom pa so prav tako krvavitve, so zdravniki pravo diagnozo našli šele, ko so jih poskušali operirati. Od takrat je tumor postal dvakrat večji, vendar ga kirurgi ne morejo odstraniti, ne da bi jo tako ubili. Toda to se bo zgodilo tudi, ko bo tumor tako velik, da bo pritisnil na arterijo, ki vodi do njenega srca. “Pomagajo mi lahko edino še tako, da moja črevesa in celo želodec povsem odstranijo. Toda to bi pomenilo, da bi me lahko hranili le še po cevki, kar se mi zdi grozljivo. Zaradi otrok vztrajam. Lahko da bodo kdaj doživeli kaj podobnega, zato se trudim vsaj postaviti dober zgled.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587