Vizita.si
Učinkovit trik za hujšanje: jejte počasneje. Dlje boste siti, imeli boste manjšo željo po prigrizovanju, manj boste pojedli.

Novice

Najbolj preprost trik za izgubo odvečnih kilogramov

L.E.
24. 07. 2015 09.27
8

Britanski znanstveniki so s študijo ugotovili, da ostanemo siti dlje časa, če hrano uživamo počasneje. Prav tako imamo občutek, da smo pojedli več, kot smo v resnici.

Učinkovit trik za hujšanje: jejte počasneje. Dlje boste siti, imeli boste manjšo željo po prigrizovanju, manj boste pojedli.
Učinkovit trik za hujšanje: jejte počasneje. Dlje boste siti, imeli boste manjšo željo po prigrizovanju, manj boste pojedli.FOTO: Profimedia
Študijo so na univerzi v Bristolu izvedli tako, da so 40 prostovoljcev hranili po cevki in pri dveh različnih hitrostih. Paradižnikovo juho so pri prvi skupini spuščali po 11,8 mililitrov na dve sekundi, sledila je štirisekunda pavza. Pri drugi pa 5,4 mililitrov na sekundo, pavza je bila 10-sekundna. Po dveh urah je bila druga skupina še vedno sita, prva ne. Poleg tega so tisti, ki so hrano dobivali počasneje, povsem napačno ocenili, koliko hrane so pojedli. Vsi po vrsti so imeli občutek, da so je pojedli več. Po cevkah pa so jo prejemali ravno zato, da količine ne bi mogli oceniti vizualno. V povprečju so v primerjavi s prvo skupino mislili, da so pojedli kar za 108 mililitrov juhe več.
Pri prigrizovanju je najboljša taktika za hujšanje, da s piškoti enostavno ne začnete, saj je nato težko nehati, pa če ste lačni ali ne. Praktično to vemo že dolgo, sedaj so to potrdili še znanstveno.

V prihodnje bi znanstveniki radi podrobneje raziskali še, če imamo, ko hrano uživamo počasneje, tudi manjšo potrebo po prigrizovanju med obroki. Tudi to, da med obroki nimamo želje, da bi posegli po kakšnih piškotkih, oreških, čipsu, naj bi pridoneslo k temu, da lažje pridobimo in vzdržujemo bolj zdravo telesno težo, če smo med počasnejšimi jedci. Ko so preizkusili, koliko piškotov pospravita obe skupini, če jim jih ponudijo med zajtrkom in kosilom, so namreč ugotovili, da je pri obeh število približno isto. Ne glede na to, da so eni poročali, da so lačni, drugi pa siti. Pri prigrizovanju je namreč najboljša taktika za hujšanje, da s piškoti enostavno ne začnete, saj je nato težko nehati, pa če ste lačni ali ne.

Kaj pa pravijo na Harvardu?

Pri prigrizovanju je za doseganje in ohranjanje lepe postave še posebej pomembno, da nas hrana ne premami s svojim vonjem. Na univerzi Harvard so namreč ugotovili, da nas jedi in prigrizki, ki lepo dišijo, lahko premamijo, četudi se počutimo povsem siti. Vodja študije Ann McDonald pravi, da se strinjajo tudi z izsledki bristolske študije, saj ta potrjuje tudi znanje, ki ga imamo o delovanju hormonov v našem telesu. Informacijo o sitosti namreč hormon, ki je v želodcu, pošlje v možgane. Če uživamo hrano prehitro, ne počakamo, da možgani to informacijo prejmejo. "Znano je tudi, da bomo lažje shujšali, če bomo jedli počasneje. Tistim, ki bi radi izgubili odvečne kilograme, zato priporočam, da se počasnejšega prehranjevanja navadijo tako, da najprej hrano bolj prežvečijo, zavestno naj jo poskušajo žvečiti čim počasneje. Tako si pravzaprav dajo čas, da hrano okusijo, v možganih občutijo užitek pa tudi dobijo pravočasno informacijo o tem, da so pojedli dovolj."

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587