Vizita.si
Najbolj zdrave sladice so tiste, ki vsebujejo čokolado, cimet, vaniljo in med.

Zdravje

Kolački proti stresu, žalosti, boleznim ...

Ni.J.
12. 01. 2010 09.23
0

Najnovejše raziskave so pokazale, da so poleg medenjakov, ki preprečujejo stres, zdrave in koristne tudi druge sladice. Najbolj zdravi so predvsem kolački z medom, cimetom, čokolado in vaniljo!

Najbolj zdrave sladice so tiste, ki vsebujejo čokolado, cimet, vaniljo in med.
Najbolj zdrave sladice so tiste, ki vsebujejo čokolado, cimet, vaniljo in med.FOTO: iStockphoto
Ali ste že kdaj pomislili na to, da so sladice v resnici zdrave? Pomislite samo na sestavine, ki jih vsebujejo in njihove zdravilne učinke! Pred vami je nekaj razlogov, zakaj so sladice zdrave, seveda pa ne smete z njimi pretiravati, saj to, da so zdravilne, še ne pomeni, da niso redilne!

Sladki medenjaki

Medenjaki, ki se običajno pripravljajo z medom in integralno moko, so koristni pri preprečevanju stresa. Integralna moka namreč povišuje raven vitamina B in magnezija v organizmu, med pa deluje pomirjujoče, pomaga pri slabi prebavi, nizkem pritisku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku in je koristen za krepitev in razstrupitev. Med namreč raztaplja, čisti kri in spodbuja njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in rdečih krvničk ter veča in krepi odpornost.

Vanilja krepi delovanje ledvic, izboljšuje prebavo in deluje kot afrodiziak!
Vanilja krepi delovanje ledvic, izboljšuje prebavo in deluje kot afrodiziak!FOTO: iStockphoto
Kaj pa kolački s cimetom?

Različni kolački s cimetom pomagajo pri delovanju želodca, izboljšujejo delovanje žolča ter uravnavajo vrednost sladkorja v krvi. Razlog za to je seveda cimet. Z njim so že pred davnimi časi zdravili diarejo, revmatizem, prebavne motnje, prehlad, gripo, kašelj, slabosti in infekcije urinarnega trakta.

Cimet je poleg tega močan naravni antiseptik, ki deluje proti bakterijam, glivicam in virusom ter tako ščiti organizem pred različnimi infekcijami, pomagal pa naj bi tudi pri razgradnji maščob, saj spodbuja delovanje prebavnih encimov in s tem pospeši prebavo hrane oziroma maščob. Zelo verjetno je tudi, da uživanje cimeta pomaga znižati krvni tlak. Številne raziskave so namreč pokazale, da ima cimet pozitiven vpliv na presnovo sladkorja, saj z njim povečamo sposobnost organizma, da izkorišča inzulin in s tem vplivamo na zmanjšanje koncentracije sladkorja v krvi.

S čokolado in vaniljo ...

Če vaše sladice vsebujejo čokolado z višjo vsebnostjo kakava, vsebujejo veliko polifenolov, ki so potrebni za krepitev srca in ožilja in igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju srčnega obtoka. Čokoladni kolački pa velikokrat vsebujejo tudi vaniljo. Ta je koristna prevsem zato, ker krepi delovanje ledvic, izboljšuje prebavo in predvsem pozimi deluje kot rahli afrodiziak. Ravno zaradi tega je bilo v srednjem veku prepovedano hrani v samostanih dodajati vaniljo.

Idealen in najbolj zdrav kolaček!

Idealen kolaček, ki naj bi bil najbolj zdrav, naj bi torej vseboval med, cimet, vaniljo in jedilno čokolado, za vse to pa se lahko zahvalite profesorju Hademaru Bankhoferju z Dunaja, ki je odkril te zdravilne učinke sladic.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587