Vizita.si
Liang Yong - 7

Novice

Kitajec z 230 kilogrami!

Ni.J.
02. 06. 2010 15.10
0

Liang Yong je pri svojih 158 centimetrih najdebelejši človek na Kitajskem, saj tehta neverjetnih 230 kilogramov! S svojo morbidno debelostjo se uvršča med najdebelejše ljudi na svetu.

Ekstremne debelosti ni mgoče ozdraviti čez noč. Potrebni so motivacija, vztrajnost in predvsem strokovni pristop.
Ekstremne debelosti ni mgoče ozdraviti čez noč. Potrebni so motivacija, vztrajnost in predvsem strokovni pristop. FOTO: YouTube

30-letni Liang Yong je najdebelejši človek na Kitajskem. Pri svojih 158 centimetrih višine tehta namreč kar 230 kilogramov, zaradi debelosti pa trpi že od leta 1998. Shujšati je poskusil že na vrsto načinov, a so se na žalost vsi izkazali za neuspešne. Trenutno je zaradi odvečnih kilogramov v kritičnem stanju, zaradi česar so ga pripeljali na intenzivni oddelek v bližnjo bolnišnico.

Liang trpi tudi zaradi bolezni srca, vendar pa je zdravljenje pri njem izjemno težko, saj CT in MRI na njegovem zamaščenem telesu ne delujeta in je na njem poleg tega izjemno težko poiskati žile.

Liang je najdebelejši Kitajec!
Liang je najdebelejši Kitajec!FOTO: Reuters

Liang je ekstremno debel. O ekstremni ali morbidni debelosti lahko govorimo takrat, ko indeks telesne mase (ITM) preseže 40 kg/m2. Od navadne debelosti se ekstremna razlikuje po tem, da hudo prizadene telesno in duševno zdravje osebe, da ima ta oseba hude težave z zdravjem in da povzroča dvakrat večjo smrtnost kot pri zdravi populaciji.

Kakšne so posledice morbidne debelosti?

Vzrokov za morbidno debelost je več. Lahko je posledica travme v življenju, zaradi katere se ljudje zatečejo k hrani ali pa je oseba genetsko nagnjena k debelosti. Ne glede na to, kakšen je vzrok, pa ekstremna debelost povzroča številne zdravstvene težave, ki omejujejo njihovo gibljivost in jim uničujejo kakovost življenja. Tako tretjina bolnikov trpi zaradi zastojev dihanja med spanjem, ki so lahko smrtno nevarni, in se pogosto zbuja z močnimi glavoboli, ti ljudje pa so poleg tega pogosto čez dan utrujeni in imajo motnje koncentracije. Prav tako številni trpijo zaradi astme, depresije in sladkorne bolezni, kar več kot polovica pa jih ima povečano količino maščob v krvi. Neredke so tudi težave s hrbtenico, koleni, kolki in gležnji, pogosta je tudi refluksna bolezen požiralnika. Izpostavljeni so tudi večjemu tveganju za nastanek osteoporoze in boleznim žolčnika in imajo približno 20 let krajšo življenjsko dobo.

Liang Yong - 9
Liang Yong - 9 FOTO: Reuters

Kaj pa zdravljenje?

Morbidne debelosti ni mogoče pozdraviti čez noč. Najprej je treba zmanjšati dnevni vnos kalorij in bistveno spremeniti življenjski slog. Poleg tega, da je treba zmanjšati obroke, je treba poskrbeti tudi za fizično aktivnost, kar pri ekstremno debelih ljudeh predstavlja veliko težavo, saj je njihova sposobnost gibanja pogosto zelo omejena. Zaradi vsega tega je zdravljenje te oblike debelosti najbolj učinkovito v terapevtskih skupinah in centrih, seveda ob stalni podpori družine in bližnjih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587