Vizita.si
Mayhema Millerja je z bakterijo okužil soborec.

Novice

Vadite v fitnesu? Pazite se nevarne bakterije!

Ni.J.
02. 05. 2010 19.31
3

V teh dneh se vse več ljudi na poletje pripravlja v fitnesu. S tem pa se povečuje tudi število okužb. Le redki namreč pred uporabo fitnes naprav uporabijo razkužila. Preverite, kakšne nevarnosti vam lahko grozijo.

Mayhema Millerja je z bakterijo okužil soborec.
Mayhema Millerja je z bakterijo okužil soborec.FOTO: Twitter
Ena najhujših okužb je okužba z bakterijo Staphylococcus aureus, ki je precej pogosta tudi v bolnišnicah. Ta je sicer najpogostejša pri starejših ljudeh in ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, žal pa se pogostost te okužbe povečuje tudi pri mladih športnikih. Ker trenerji vrhunskih športnikov menijo, da lahko njihove zmogljivosti povečajo tako, da trenirajo v  neprezračenih in vročih prostorih, da bi dosegli boljše rezultate, se število neprijetnih okužb povečuje. Tako so precej pogoste tudi pri borcih Mešanih borilnih veščin, ki so na zgornjih fotografijah. V preteklosti je namreč uniforma borcem zagotavljala zaščito pred kožnimi okužbami, danes pa se vse več športnikov bori brez majice in v kratkih hlačah, kar občutno poveča nevarnost okužbe z bakterijami, kot je na primer Staphylococcus aureus.

Kaj je stafilokokna okužba?

Staphylococcus aureus je bakterija, ki je običajno prisotna na koži in sluznicah zdravega človeka in zanj ni nevarna. V nekaterih primerih, predvsem, če v stik z bakterijo pridemo, ko imamo odprte rane, pa ta lahko prodre v notranjost telesa in tam povzroči okužbo, ki lahko vodi do resnih težav, kot so življenjsko nevarne okužbe kosti, sklepov, srčnih zaklopk, pljuč ali pa povzroči nevarne gnojne okužbe v telesu. Lahko pride celo do sindroma toksičnega šoka. Žal pa je bakterija odporna na večino znanih antibiotikov, zaradi česar je zdravljenje tovrstnih okužb izjemno zahtevno in dolgotrajno.

Ne izposojajte si brisač in drugih osebnih predmetov.
Ne izposojajte si brisač in drugih osebnih predmetov. FOTO: iStockphoto

Stafilokokne bakterije se običajno nahajajo na koži ali v nosni votlini pri približno tretjini populacije. Če imate bakterijo na sebi, pomeni, da ste kolonizirani in ne okuženi. Kolonizirani so namreč lahko tudi zdravi ljudje, ki nimajo nobenih simptomov bolezni. Kakorkoli že pa lahko ti ljudje bakterije prenesejo na druge ljudi.

Znaki in simptomi

Okužbo s stafilokokom prepoznamo najprej po majhnih rdečih bulicah, ki so v začetku podobne mozoljčkom ali ugrizom insekta. Te nepravilnosti na koži se lahko kmalu spremenijo v globlje in boleče ognojke, ki jih morajo oskrbeti kirurgi.

1. Okužba kože se kaže kot:

Bule in ognojki. Bule so najpogostejši znak stafilokokne okužbe, najpogosteje pa nastanejo v lasnih mešičkih in mešičkih dlak ali v lojnicah in sicer pod pazduhami, na rokah, v dimljah ali na zadnjici.

Izpuščaji. So nalezljivi in pogosto boleči. Zanje so značilni veliki mehurji in izcedek, sčasoma pa na mestih lišajev nastanejo kraste. Te rane se pojavijo najpogosteje okoli nosu in ust.

Sindrom opečene kože. Pojavijo se telesna temperatura, izpuščaji in včasih mehurji. Ko mehur poči, se vrhnja plast kože odlepi, pod njim pa ostane rdeča, sveže odprta rana, ki je videti kot opeklina.

2. Okužba preko hrane

Ne samo preko kože, z bakterijo se lahko okužimo tudi preko hrane. Posledice zastrupitve s hrano so vidne v eni do šest ur po zaužitju okužene hrane. Pojavijo se slabost, krči v trebuhu in bruhanje ali driska, v približno dveh dneh pa se zdravstveno stanje osebe izboljša.

3. Zastrupitev krvi

Do zastrupitve krvi pride, ko stafilokok prodre v krvni obtok osebe. Pojavi se povišana telesna temperatura, vendar pa bakterija lahko povzroči hude okužbe, ki lahko prizadenejo notranje organe (srce in pljuča) ali pa kirurške vsadke (umetne sklepe, srčne spodbujevalnike …).

4. Sindrom toksičnega šoka:

Sindrom toksičnega šoka, ki ga prepoznamo po visoki vročini, slabosti, bruhanju, izpuščajih, zmedenosti, bolečinah v mišicah, napadih in glavobolu.

5. Septični artritis

Bakterija najpogosteje napade kolena, lahko pa prizadene tudi druge sklepe, kot na primer gležnje, boke, zapestja, komolce ali rame. Pojavijo se otekanje sklepov, močna bolečina, vročina in mrazenje.

Če se pojavijo kateri od zgoraj naštetih simptomov, obiščite svojega zdravnika, še posebej, če imate na koži rano, ki je pordela, topla in občutljiva ter mehkejša na otip, se iz nje cedi rumena smrdeča tekočina in imate vročino.

Preventiva

V fitnesu poskrbite za to, da boste uporabljali le svojo brisačo in pred uporabo razkužili vse naprave, ki jih uporabljate. Po vadbi se stuširajte in obišite s svežo brisačo, ne tisto, ki ste jo uporabljali med vadbo. Če imate kakšno rano, jo zavarujte z obližem ali gazo, če se poškodujete v fitnesu pa rano razkužite.

Če ste hospitalizirani, vedno zahtevajte, da na vas uporabljajo razkuženo ali novo opremo, da si zdravniki in vse osebje redno razkužujejo roke, da nosijo rokavice in da so razkužene tudi vse površine, s katerimi ste v stiku.

Doma lahko za preventivo poskrbite tako, da si redno umivate roke, se izogibate izposojanju osebnih stvari (brisač, športne opreme, rjuh, britvic, obleke …), imate vse rane prekrite s sterilnimi gazami ali obliži, se po športnih aktivnostih oprhate in se naučite pravilno uporabljati antibiotike.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587