Vizita.si
image (28)

Novice

Najmlajši pacient na dializi

K.B.
20. 08. 2010 13.00
0

Že prvi dan po rojstvu je Jaiden Quigley potreboval dializo, saj se je rodil z zakrnelimi ledvicami. Ko je deček dopolnil komaj dve leti, so mu že presadili ledvico.

Dveletni Jaiden Quigley je najmlajši britanski pacient, ki je potreboval dializo. Že ob rojstvu mu namreč ledvici nista več delovali, zato je takoj potreboval medicinsko oskrbo. ''Zdravniki so nama povedali, da se tovrstno stanje pojavi pri enem otroku na 4 milijone,'' se spominja mati, 23-letna Charlotte Outram. Dečka so hranili s pomočjo sonde, ki je vodila naravnost v želodec. ''Bili smo pri specialistu, ki je povedal, da sta njegovi ledvici popolnoma zakrneli,'' se spominja njegova 23-letna mati Charlotte Outram. Prav zato so se odločili za transplantacijo ledvice.

Čeprav so bile možnosti, da bo ta uspela, le 50 odstotne, pa se je brez pomislekov za darovanje ledvice odločil njegov oče, 27-letni Sam Quigley. Mati Jaidena namreč ni bila primerna darovalka, saj je za presaditev ledvice potrebna velika tkivna skladnost. ''Imeli smo veliko srečo, da je lahko bil Sam darovalec, saj sama nisem bila primerna za darovalko.''

''Ljudje pravijo, da sem izjemno pogumen, da sem otroku daroval svojo ledvico, kljub vsemu pa menim, da bi prav vsak starš to storil za svojega otroka. Četudi bi mi rekli, da bo moja druga ledvica odpovedala v nekaj letih, bi storil enako,'' pove mladi oče Sam Quigley. Malemu Jaidenu so zdravniki tako opravili transplantacijo in deček je svoj drugi rojstni dan preživel v otroški bolnišnici v Bristolu, obkrožen s cevkami. K sreči pa se je na novo ledvico odzval dobro in danes že dobro okreva. ''Mislili smo, da bo trajalo mesece, da bomo Jaidena pripravili do tega, da bo pričel jesti, saj do sedaj še ni nikoli jedel,'' pravi mati. V le nekaj dneh pa je že pil doma narejen zelenjavni sok. ''Imel je dializni kateter, ki so mu ga odstranili pred enim tednom in končno ga bomo lahko okopali, šli plavat in počeli vse ostale običajne stvari, ki jih do sedaj nismo mogli,'' se veseli mati.

Ker pa so zdarvniki Jaidenu omogočili, da bo še dolgo živel, pa je družina do njih dobila veliko spoštovanje. ''Zame so zdravniki pravi heroji!'' Kako ne bi bili, saj so mladi družini omogočili, da bo lahko ponovno normalno zaživela vsaj za nekaj let. S pomočjo očetove ledvice bo Jaden namreč normalno lahko živel vsaj do 15. leta. ''Ledvica je po navadi učinkovita 13 let, tako da pričakujemo, da bo Jaden potreboval novo operacijo pri svojih 15 letih,'' pove mati. Presajena ledvica namreč ne deluje za vedno, ampak sčasoma preneha delovati zaradi t. i. kronične zavrnitvene reakcije, ki je zdravniki za zdaj še znajo preprečiti. Kljub vsemu pa lahko upamo, da bo ta delovala dlje, kot pričakujejo. V Sloveniji so namreč znani primeri, ko je ta delovala več kot 30 let. Ko pa ta preneha delovati, bolnik spet potrebuje zdravljenje z dializo in se lahko ponovno odloči za presaditev. Bolnik se lahko za presaditev odloči tudi v tretje in četrto, če je  potrebno.

 

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587