Vizita.si
Zobne luske

Novice

/ Oglas

Najpogostejša vprašanja v povezavi z zobnimi luskami in zobnimi prevlekami

P.R.
30. 03. 2023 08.00
0

Če so vaši zobje poškodovani, obarvani, nepravilno poravnani ali neenakomerno oblikovani, vam pri takšni težavi lahko med drugim pomagajo tudi zobne luske. Te so izdelane po meri, so tanke in v barvi zob. Njihov namen je učinkovito pokriti sprednjo površino za izboljšanje videza. Spreminjajo se lahko barva, oblika, velikost in dolžina lusk.

Zobne luske so izdelane iz porcelana. Ta odraža karakteristike naravnih zob in je odlično odporen na madeže. Eno od najpogostejših vprašanj, ki so povezana s tovrstno estetsko zobozdravstveno storitvijo, je, kdo je sploh primeren za nošenje zobnih lusk. V nadaljevanju sledi odgovor, prav tako še druga pogosta vprašanja in odgovori. Na koncu pa še nekaj dejstev o tem, kaj so zobne prevleke in kdaj se je bolje odločiti zanje.

Kdo je primeren kandidat za zobne luske in katere so njihove največje prednosti?

Luske za zobe iz porcelana veljajo za izvrstno rešitev za vse tiste osebe, ki imajo težava z zamazanimi ali odkrušenimi zobmi. Obenem je takšna zobozdravstvena storitev dobrodošla izbira tistih, ki si želijo v relativno kratkem času doseči sanjski nasmeh.

S pomočjo zobnih lusk si lahko na preprost, neboleč in dovolj hiter način omogočimo izboljšavo videza zob. Pomembno je poudariti tudi to, da se na zobne luske odlično odzovejo tudi naše dlesni. Za pripravo same površine za luske pa je potreben samo minimalni poseg brušenja zob. Na takšen način se lahko ohranja kar se da največ strukture zob. Porcelanske luske pa so odlično odporne tudi na madeže.

Koliko zobnih lusk je potrebnih in kakšna je njihova primerna nega?

Če boste strokovnjaka vprašali, koliko lusk na zobeh boste potrebovali, bo njegov odgovor vedno število, ki je sodo. Seveda je pred odločitvijo za takšen poseg potreben tudi temeljit pogovor z zobarjem. Ta vam določi potrebno število lusk oziroma če so zobne luske sploh dovolj primerna rešitev za vas. Večinoma pa pacienti potrebujejo od dveh do 12 lusk.

Ko je govora o negi zobnih lusk (več na povezavi), so navodila precej podobna tistim, ki jih je treba upoštevati pri negi naravnih zob. Vsaj dvakrat na dan je potrebno ustrezno ščetkanje, ki poteka nekje do dve minuti. Dobrodošla je tudi uporaba zobne nitke in bruksistična opornica. Ta pacienta učinkovito zaščiti pred morebitnim škrtanjem in stiskanjem zob v nočnem času. Zobozdravnik vas bo pri tem opozoril še na to, da se čim bolj izogibate uživanju trše hrane, kot so denimo mandlji ali katera druga vrsta oreščkov.

Zobne luske
Zobne luskeFOTO: Arhiv naročnika

Rezultati zdravljenja predvideni že vnaprej

Veliko oseb, ki se odloča za zobne luske, zanima tudi, ali lahko dobijo vpogled v končni videz pred samim pričetkom terapij. Odgovor je seveda pritrdilen. S pomočjo posebnega postopka lahko pacient že vnaprej vidi rezultate zdravljenja.

Ob vsem tem pa se vprašamo, kdaj so primernejša izbira zobne prevleke namesto zobnih lusk. Odgovor najdete v nadaljevanju.

V primeru večje destrukcije zob primernejše zobne prevleke

Če je destrukcija vaših zob nekoliko večja, pa so bolj kot zobne luske primernejše prevleke. Prav tako je slednje boljša izbira, če imate veliko plomb. V tem primeru se mora zob obrusiti po vseh ploskvah. Na obrušeni krn pa se nato namesti prevleka. Takšna metoda je nekoliko bolj invazivna. Odstrani se namreč več zobne substance.

Tako kot to velja za vse druge zobozdravstvene storitve in izdelke, je življenjska doba zobnih lusk in zobnih prevlek daljša ob primerni ustni higieni, prav tako ob rednih kontrolnih pregledih pri zobozdravniku.

Cena za zobne luske in zobne prevleke

Pred končno odločitvijo seveda številne zanima tudi cena zobnih lusk ali prevlek. Končni znesek oziroma strošek je zlasti odvisen od dejanske situacije, prav tako od števila zob, ki jih je treba popraviti. Okvirne cene si je možno ogledati tudi pri spletnih ponudnikih zobozdravstvenih storitev.

Naročnik oglasa je Luvagoterra d. o. o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 574