Vizita.si
image (28)

Novice

Danes se bori z anoreksijo

L.E.
29. 11. 2011 13.12
0

Alice je bila najprej na poti v prezgodnjo smrt, ker je imela preveč kilogramov; ko je končno shujšala, pa je postala anoreksična.

Alice Vinall je pri 120 kilogramih vedela, da še kako ogroža svoje zdravje. Odločila se je narediti nekaj zase, zato se je resno lotila hujšanja. Toda tudi pri tem ni dobro pretiravati. Alice je obupano telovadila in preskakovala obroke – ter postala anoreksična.

S 120 kilogramov je padla na pičlih 44 ter se nekega dne zaradi izčrpanosti zgrudila. Spet je bila na robu smrti, njeni organi niso več delovali, kot bi morali. Zdravniki so ji življenje rešili, vendar pa je morala 18 mesecev ostati na posebnem oddelku za bolnike z motnjami hranjenja. Tam tako ekstremnega primera še niso videli.

Sedaj ima zdravih 60 kilogramov, ki so ravno pravšnja teža za njeno višino. 25-letnica pa tudi zavzeto širi, kako nevarne so lahko diete. "Debelost me je skoraj ubila, toda enak učinek je imela tudi suhost. Ko so me končno spustili iz bolnišnice, sem najprej s kladivom razbila tehtnico. Trenutno sem srečna, ker sem sploh živa."

Angležinja je imela nekoč normalno težo – trenirala je celo tenis. Nato pa je postala študentka ter se začela prehranjevati izrazito nezdravo, opustila pa je tudi gibanje. "Jedla sem vse, česar ne bi smela. Toda o tem nisem veliko razmišljala," pravi. Kilogrami pa so se začeli nabirati. Ko je imela 21 let, je tehtala 115 kilogramov, zdravnik pa jo je opozoril, da gleda smrti v oči.

Odvečni kilogrami so predstavljali velik pritisk na njene kosti in sklepe, povečalo se je njeno tveganje, da zboli za boleznimi srca in ožilja ali sladkorno boleznijo. Alice se je počutila tako slabo, da je hujšanje postalo njena obsedenost. V prvem tednu je izgubila že tri kilograme ter bila tako vesela, da je jedla še manj. Kmalu je imela le en obrok dnevno – po navadi majhno piščančjo solatko s koščkom kruha. Posledično je bila zelo utrujena, toda kljub temu je vsak dan tekla do 90 minut.

Kmalu je bila v krempljih anoreksije. Zdravnik je bil spet zaskrbljen zanjo. Opozoril jo je, kaj tvega s tako pretiranim hujšanjem ter jo poslal v kliniko za zdravljenje motenj hranjenja. "Ko so me končno odpustili, sem se zatrdno odločila, da nikoli več ne bom obsedena s svojo težo. Neverjetno sem hvaležna, da so me uspeli še pravočasno pozdraviti."

Anoreksija je zelo resna bolezen, ki lahko pusti hude posledice ter povzroči celo smrt. Preberite si, kako lahko pojav te motnje hranjenja preprečite pri svojih otrocih in mladostnikih.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587