Vizita.si
Za debelsot otrok so velikokrat krivi starši, ki jih navadijo na obilne porcije in nezdravo prehrano že v zgodnjem otroštvu.

Novice

Tako debela, da se lahko zaduši med spanjem

Ni.J.
18. 08. 2010 15.10
5

14-letna Bethany, ki ima že dlje časa težave s prekomerno telesno težo, se je, odkar so ji je zdravniki povedali, da lahko med spanjem umre, odločila, da bo shujšala.

Najstnici je zdravnik rekel, da lahko zaradi debelosti in spalne apneje med spanjem umre.
Najstnici je zdravnik rekel, da lahko zaradi debelosti in spalne apneje med spanjem umre.FOTO: iStockphoto

14-letna Bethany Wilkinson iz Prestona tehta več kot 100 kilogramov in nosi konfekcijsko številko 48 (XXL). Trpi za spalno apnejo, zaradi katere med počitkom ali spanjem večkrat za kratek čas preneha dihati. Če je zastoj dihanja predolg, je bolezen lahko smrtno nevarna, njeno življenje pa je zaradi prekomerne telesne teže še toliko bolj ogroženo.

Bethany, ki živi s svojo 36-letno mamo Anne-Marie, ki prav tako tehta več kot 100 kilogramov, se je odločila, da bo v letu dni shujšala vsaj 30 kilogramov. Do zdaj ji je v petih tednih že uspelo izgubiti pet kilogramov, kljub temu pa najstnica upa, da ji bo do naslednjega leta uspelo skočiti v sanjsko oblekico, ki si jo že tako dolgo želi obleči. Upa pa tudi, da bo njena zgodba v opozorilo vsem, ki trpijo za spalno apnejo in imajo poleg tega težave z odvečnimi kilogrami. “Bolezen je smrtno nevarna, zavedati pa se moramo, da je motnjo z nekaj truda in trdne volje mogoče izboljšati, v najboljšem primeru pa celo odpraviti,“ opozarja Bethany.

Za debelsot otrok so velikokrat krivi starši, ki jih navadijo na obilne porcije in nezdravo prehrano že v zgodnjem otroštvu.
Za debelsot otrok so velikokrat krivi starši, ki jih navadijo na obilne porcije in nezdravo prehrano že v zgodnjem otroštvu. FOTO: Reuters

Najstnica je s svojo trenutno telesno težo nezadovoljna. “Nesrečna sem. Že od malega se vsi norčujejo iz mene in mi dajejo najrazličnejše vzdevke. Vendar sem bila debela že v otroštvu, zato sem se na to nekako privadila. Vsekakor pa se nisem s tem tudi sprijaznila.“ Najstnica si želi, da bi po koncu svojega podviga lahko nosila konfekcijsko številko 40 (M).

Bethanyjine težave z zdravjem je opazila njena mama, ko je na  dopustu spala poleg hčere in ponoči ugotovila, da težko diha. Takrat je bila Bethany stara šele 10 let. “Ko smo prišli z dopusta, smo jo takoj odpeljali k zdravniku, ki je opravil številne teste. Eno noč je ostala celo na opazovanju, da so lahko diagnozo potrdili.

Spalna apneja je grozna zadeva, a se človek z leti nekako nauči živeti z njo. Bethany so pred kratkim odstranili mandlje, od takrat pa se je njeno stanje že malo izboljšalo,“ pravi Anne-Marie. “Preden je hči zbolela, sem mislila, da ta bolezen prizadene samo starejše ljudi. Nisem vedela, da jo lahko dobi kdor koli.“

Bethany je danes še pretežko dekle, a je na dobri poti, da se bo to spremenilo. Anne-Marie priznava, da je za hčerine težave kriva tudi sama, saj je od nekdaj kuhala mastno in redilno hrano ter pretiravala s količino obrokov, zato pa zdaj pomaga hčeri pri hujšanju in solidarno topi kilograme skupaj z njo. “Včasih človek ne ve, da dela napako. Nikoli nisem imela občutka, da pretiravam s hrano. Če zdaj pomislim za nazaj, pa ugotavljam, da sem resnično pretiravala.“

Kot starša te začne pri takih stvareh gristi občutek krivde in težko se je sprijazniti, da si ti kriv, da je tvoj otrok debel,“ pravi. Vendar pa je Anne-Marie spoznala, da je zdaj pravi čas, da se hčeri oddolži za zamujeno in skupaj z njo naredi nov korak v življenju. “Počutiva se bolje, jeva bolj zdravo in veliko bolj sva osredotočeni na to, koliko pojeva. Življenje je kar na enkrat postalo spet zabavno.“ Poleg tega pa tudi skrbita, da se redno in dovolj gibata.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587