Vizita.si
image (28)

Novice

Najstnica je bila štiri mesece ujeta v svoje telo

Ni.J.
22. 03. 2011 11.28
2

17-letnica je ostala zatem, ko je zbolela za redko imunsko motnjo, popolnoma paralizirana. Dihala je s pomočjo aparatov, po štirih mesecih vegetiranja pa si je čudežno opomogla.

17-letna Rachel Attridge iz Bridlingtona se štiri mesece ni mogla premikati, prav tako pa tudi ni mogla govoriti. Zbolela je namreč za redko imunsko motnjo, imenovano Guillain-Barre sindrom, pri kateri imunski sistem pomotoma napade živčni sistem posameznika.

Rachel je prvič opazila, da je z njo nekaj narobe, ko je začela nenadoma bruhati in doživljati nenavadne in močne bolečine po celem telesu. Hitro se je utrudila in počasi je začenjala izgubljati nadzor nad mišicami. Zaradi nenavadnih težav je odšla v bolnišnico Scarborough. Tamkajšnji zdravniki so spregledali simptome bolezni in ji rekli, da je najverjetneje zbolela za gripo. Svetovali so ji, naj odide domov, za lajšanje bolečin vzame protibolečinske tablete in počiva.

Vendar pa je na poti domov Rachel zaradi bolečine, ki je bila posledica uničenja živčnih končičev, omedlela. Čeprav se je njeno stanje iz ure v uro slabšalo, sta simptome sindroma Guillain-Barre za prvim zdravnikom spregledala še dva. Eden od dveh je predvideval, da so njeni simptomi posledica nosečnosti, drugi pa, da zgolj išče pozornost.

Prestrašena najstnica je kaj kmalu ostala paralizirana od pasu navzdol. Njena zaskrbljena mama Lynn jo je zato odpeljala v 130 kilometrov oddaljeno bolnišnico Hull Royal infirmary, kjer so ji tamkajšnji zdravniki takoj diagnosticirali redko obliko sindroma Guillain-Barre, za katerega sta značilna izguba nadzora nad mišicami in popolna paraliza. Ker je bilo njeno stanje toliko časa neodkrito in je bolezen napredovala do te mere, da je bila že popolnoma paralizirana, so jo morali nevrologi takoj priklopiti na dihalni aparat.

V bolnišnici je ostala kar štiri mesece. Ni se mogla premikati in počasi je začela izgubljati voljo do življenja. Rachel je v času okrevanja v bolnišnici namreč shujšala 22 kilogramov. “Na tej točki sem si želela le, da bi me odklopili z aparatov in me pustili umreti. Mislila sem, da se bo moje stanje le še slabšalo in da ne bom nikoli okrevala,“ razlaga Rachel. “Medtem ko sem bila v bolnišnici, sem se zavedala vsega, kar se je dogajalo okoli mene, a se nisem mogla premakniti. Še huje pa je bilo, ker nisem mogla ničesar povedati. Želela sem si samo, da bi umrla.“

Nekajkrat so jo morali oživljati,“ se tragičnih trenutkov spominja 46-letna Lynn. “Bila je omamljena z morfijem in drugimi zdravili. Nisem se je smela dotakniti, saj je bil zanjo vsak dotik neizmerno boleč. Bila je paralizirana štiri mesece, pri življenju pa jo je ohranjal zgolj dihalni aparat.“ Rachel so hranili preko cevke v nosu, ob sebi pa je potrebovala 24-urno oskrbo. “Če je ne bi pripeljali v bolnišnico takrat, kot smo jo, bi umrla v mojem naročju. Če sem odkrita, je bil to za nas in zanjo pravi pekel,“ še dodaja Lynn.

Po dolgem okrevanju v bolnišnici pa je Rachel končno začela pridobivati moč. Zdravniki so 99,9-odstotno prepričani, da je Rachelino bolezen sprožilo dvovalentno cepivo proti humanemu papilloma virusu (HPV) Cervarix, ki ga ima v svojem nacionalnem programi Anglija. V Sloveniji tega cepiva ne uporabljamo, temveč je v nacionalnem programu 4-valentno cepivo Silgard. Vendar pa strokovnjaki trdijo, da povezava med cepivom proti HPV Cervarix in imunsko motnjo, ki je prizadela Rachel, ni utemeljena in dokazana. Predstavnik NHS trdi, da je bila zaradi Rachel sprožena celo preiskava o morebitni povezavi. “V Veliki Britaniji smo s cepivom proti HPV cepili vsaj štiri milijone deklet in nobenega dokaza ni, da cepivo povečuje tveganje za razvoj sindroma Guillain-Barre,“ je povedal. “V vsakem primeru pa nas veseli, da je Rachel popolnoma okrevala.“

Danes, leto dni od trenutka, ko se je Rachel začela boriti z življenjsko ogrožajočo boleznijo, se je Rachel že vrnila v šolo. “Vesela sem, da se je nočna mora zaključila. Zdravniki so mi sicer rekli, da lahko traja tudi tri leta, da si živčni končiči, ki so bili prizadeti, v celoti opomorejo, vendar pa sem izjemno srečna, da nisem več ujeta v svojem telesu, da lahko govorim, se premikam in se družim s prijatelji. Tega, kar sem preživljala, ne privoščim prav nikomur. Kakor koli že, sedaj se počutim odlično in iz dneva v dan bolje. Uživam v življenju, veselim se prihodnosti in komaj čakam, da zaključim šolanje in začnem početi to, kar si najbolj želim – poučevati v šoli.“

Čeprav strokovnjaki izključujejo povezavo med cepivom proti HPV in sindromom Guillain-Barre, pa so odkrili, da tveganje za razvoj življenjsko ogrožajoče motnje živčevja povečuje cepivo proti virusu gripe H1N1.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587