Vizita.si
Vino

Novice

Najstnica mora spiti tri litre vina dnevno

N. J.
08. 09. 2010 14.58
0

17-letna Amy ne zdrži dneva, ne da bi spila vsaj tri litre vina. Zdravniki so jo opozorili, da ji bodo kmalu odpovedala jetra in bo potrebovala presaditev, če se ne bo ozdravila odvisnosti od alkohola.

Amy dnevno spije najmanj tri litre vina.
Amy dnevno spije najmanj tri litre vina.FOTO: iStockphoto

17-letna Amy Lewis iz Chesterfielda je začela piti alkohol že pri 12 letih, od takrat pa je bila kar trikrat na črpanju želodca. Sedaj, ko je stara 17 let, tedensko popije približno 180 enot alkohola, kar je 12-krat več, kot je priporočena količina za ženske.

Popivanje jo je pripeljalo do hude odvisnosti, katere se nikakor ne more znebiti, četudi se zaveda, da jo ubija.
Popivanje jo je pripeljalo do hude odvisnosti, katere se nikakor ne more znebiti, četudi se zaveda, da jo ubija. FOTO: iStockphoto

Vem, da me alkohol ubija, a ne morem prenehati. Popivanje me je pripeljalo do odvisnosti, ki se je ne morem znebiti,“ pravi Amy, ki se je po končani osnovni šoli zaposlila v McDonaldsu. “Piti sem začela pri 12 letih, in sicer najprej ob petkih zvečer. Tako sem se znebila žalosti, ki se je v meni nabirala zaradi norčevanja sošolcev.“ Vendar pa je njeno občasno popivanje kmalu prešlo v navado in obveznost, za katero danes porabi skoraj 250 evrov tedensko. Vsak dan namreč popije vsaj tri litre vina, ob vikendih s prijatelji pa še pol litra vodke doma in pol steklenice vina ter deset dvojnih vodk v lokalu.

Ven grem, da se lahko napijem, ne zato, da bi se zabavala,“ pravi. “Nikoli se ne morem spomniti, kako se je večer končal in pogosto se mi zgodi, da se izgubim in ostanem nekje sama. Nekoč se mi je zgodilo, da sem se zbudila na neki zabavi, ki je bila v kraju 30 kilometrov oddaljenem od mojega doma. Kako sem prišla tja in s kom, ne vem.“

Amyjina starša, ki sta sicer ločena, sta ji poskušala pomagati na sto in en način. Pripravila sta jo celo do tega, da je obiskovala terapevta, a so bili vsi njuni poskusi žal neuspešni. Po številnih prepirih in incidentih, vključno s tem, da je vrgla v učitelja stol in udarila policista, pa se je Amy odselila od doma in sedaj živi pri teti v Derbyshiru.

Amy so prvič odpeljali v bolnišnico, ko je bila stara 13 let in je spila tri litre jabolčnega piva. Starša sta ji takrat ukinila žepnino in prepovedala izhode, a je začela krasti denar iz mamine torbice in skrivaj kupovati alkoholne pijače. “Ko sem prišla iz šole, sem odšla takoj v svojo sobo, zaklenila vrata in začela piti. Počutila sem se uporniško.“

Ven ni hodila zato, da bi se zabavala, temveč zato, da bi se napila.
Ven ni hodila zato, da bi se zabavala, temveč zato, da bi se napila.FOTO: iStockphoto

Učinek alkohola pa se je kmalu začel poznati, saj zdravniki njena jetra primerjajo z jetri starega človeka. Izpadati so ji začeli lasje, poleg tega pa pogosto doživlja panične napade. “Počutim se ogabno, a me tudi to ne more zaustaviti. Včasih se zbudim s tresavico in moram nekaj spiti že pred službo. Popivanje mi je uničilo življenje,“ pravi Amy, ki je bila kot otrok izjemno vesela, zabavna in srčna, a je sedaj postala čustveno otopela in osamljena. Zdravljenja se še ni pripravljena lotiti, saj je prepričana, da ne bo zdržala pritiska.

Kar tretjina mladih Britancev odobrava pitje do te mere, da se naslednji dan ne spomni ničesar.
Kar tretjina mladih Britancev odobrava pitje do te mere, da se naslednji dan ne spomni ničesar. FOTO: iStockphoto

V Veliki Britaniji so med fanti in dekleti starimi od 18 do 24 let opravili študijo glede pivskih navad. Podatki so pokazali, da jih gre več kot 30 odstotkov s prijatelji ven z namenom, da se ga napije, da je tretjina mladih prepričana, da je povsem normalno, če se dan po popivanju ne spomni polovice večera in da se približno štirim odstotkom črpanje želodca ne zdi nič nenavadnega.

Kljub temu, da gre za britansko raziskavo, pa je alkoholizem izjemno razširjen tudi pri nas – tako med mladimi kot tudi med starimi.

V Sloveniji je po različnih podatkih od alkohola odvisnih od 75 do 150 tisoč ljudi, nekateri podatki pa govorijo celo, da je od alkohola odvisnih 15 odstotkov moških, dodatnih 15 odstotkov pa naj bi jih alkohol uživalo prekomerno. Ti podatki sicer ne vključujejo žensk in mlajših od 20 let, med katerimi je alkohol že velika težava, sicer pa za Slovenijo velja, da je razmerje med moškimi in ženskami, ki so se zdravili odvisnosti od alkohola, ena proti štiri.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587