Vizita.si
image (28)

Novice

Po operaciji modrostnih zob se ni več prebudila

L.E.
19. 12. 2011 08.05
3

Komaj 17-letna Jenny Olenick se po operaciji modrostnih zob ni več prebudila. Sicer rutinski poseg se je zapletel, kirurg in anastezist pa ji nista dovolj hitro nudila prve pomoči.

Starši Američanke Jenny Olenick si niso niti predstavljali, da bodo izgubili svojo edino hčerko. Najstnica je namreč odšla na povsem rutinsko operacijo modrostnih zob, ki jo letno prestane še pet milijonov njenih sodržavljanov. Toda prišlo je do zapletov. Jenny je, medtem ko je bila v anasteziji, utrpela hipoksijo – njeno telo ni dobilo dovolj kisika.

“Tako težko je. Bila je najina edinka,“ je bilo vse, kar je lahko dejala njena mati. Starša sedaj tožita kirurga in anastezistko. S tem želita poudariti, da tudi sicer rutinska operacija modrostnih zob ni povsem brez tveganja ter da tudi oralni kirurgi potrebujejo dobro znanje oživljanja. Njuni odvetniki namreč trdijo, da zdravnika Jenny, potem ko je njen srčni utrip močno upadel, zniževati pa se je začela tudi raven kisika v krvi, nista začela pravočasno oživljati. Predsednica ameriške nevladne organizacije, ki ščiti bolnike, je dejala: “Nekaj bi morala storiti takoj, ko se je pojavila življenjsko nevarna situacija. Če ne bi čakala predolgo, bi bila Jenny morda še vedno med nami.“

Družina Olenick pa ni edina, ki opozarja, da operacija modrostnih zob ni povsem brez tveganja. Mnogi strokovnjaki poudarjajo, da se za operacijo ni priporočljivo odločiti, samo da bi preprečili morebitne težave v prihodnosti. Operacija se jim zdi potrebna le, kadar modrostni zobje dejansko že predstavljajo težavo – kadar denimo ne rastejo pravilno in lahko tako poškodujejo sosednje zobe in živce ali kadar se vnamejo. V tem primeru je modrostne zobe dobro odstraniti čim prej, še preden se njihove korenine do konca razrastejo.

Na žalost zaradi operacije modrostnih zob ni ugasnilo samo eno mlado življenje. Primer Jenny Olenick ni osamljen. Policija preiskuje tudi vzrok smrti Bena Ellisa, komaj 14-letnega Američana, ki so ga nedavno dan po operaciji, s katero so mu odstranili modrostne zobe, brez znakov življenja našli v njegovi postelji. 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587