Vizita.si
Lansko leto avgusta je 15-letni Jak Trueman izvedel, da trpi za T-celičnim limfomom. Prejšnji teden so preiskave pokazale, da se je rak razširil po vsem telesu.

Novice

Najstnik se je poslovil kar preko družabnega omrežja

K.B.
02. 02. 2015 11.41
18

Pogumni 15-letni Jak Trueman je v začetku prejšnjega tedna izvedel, da je njegov rak neozdravljiv in da mu je ostalo le še nekaj dni življenja. Grozljivo novico je svojim prijateljem sporočil kar preko družabnega omrežja in se zahvalil vsem, ki so mu stali ob strani v času boja z rakom.

Lansko leto avgusta je 15-letni Jak Trueman izvedel, da trpi za T-celičnim limfomom. Prejšnji teden so preiskave pokazale, da se je rak razširil po vsem telesu.
Lansko leto avgusta je 15-letni Jak Trueman izvedel, da trpi za T-celičnim limfomom. Prejšnji teden so preiskave pokazale, da se je rak razširil po vsem telesu.FOTO: Facebook
15-letnemu Jaku Truemanu iz Škotske so lansko leto avgusta zdravniki diagnosticirali raka celic limfatičnega tkiva, imenovanega T-celični limfom. Takoj so pričeli z agresivnim zdravljenjem, a prejšnji teden so preiskave pokazale, da se je rak razširil po vsem telesu in da mu je ostalo le še nekaj dni življenja.
Jak je svojemu 14-letnemu dekletu obljubil, da jo bo popeljal na valeto.
Jak je svojemu 14-letnemu dekletu obljubil, da jo bo popeljal na valeto. FOTO: Facebook

Svojim prijateljem je grozljivo novico v začetku tedna sporočil kar preko Facebooka: ''No ja, to je to. Najhujši možni scenarij se je uresničil. Na ta odgovor zdravnikov sem se pripravljal ves dan, a ga je vseeno težko sprejeti. Zelo izkušeni zdravniki in profesorji so pregledali moje današnje slike in izkazalo se je, da se je bolezen razširila v moje kosti in organe. Odločili so se, da ne bodo nadaljevali zdravljenja. Žal mi je, da vam moram sporočiti to grozljivo novico, a ne vem, kako bi jo povedal drugače. Rad bi se zahvalil svojim zdravnikom, medicinskim sestram in vsem, ki so mi pomagali v zadnjih 6 mesecih. Vem, da ste dali vse od sebe.''

Ko so njegovi sošolci in učitelji prebrali srce parajoče sporočilo, so se takoj odzvali in v nekaj dneh organizirali valeto. Jak je namreč pred časom svoji punci 14-letni Hannah Boyd obljubil, da jo bo popeljal na valeto, in to je bila tudi njegova poslednja želja. Jak in Hannah sta bila par zadnji dve leti in njegova bolezen ju je le še bolj zbližala. ''Jak in Hannah sta si neizmerno blizu in zdi se mi čarobno, da so se v šoli odločili, da bodo valeto prestavili nekaj mesecev naprej, da bosta lahko doživela skupni zadnji ples,'' je povedala Jakova mati Alison, ki pravi, da te dni preprosto živijo iz minute v minuto in iz ure v uro.

V samo nekaj dneh po diagnozi – v četrtek prejšnji teden – se je kar 200 učencev in učiteljev zbralo na slovesni prireditvi, kjer so s solzami v očeh spremljali, kako je Jak svoji 14-letni punci Hannah izpolnil obljubo. Čeprav se je njegovo zdravstveno stanje hitro slabšalo, je pred plesom prejel večje odmerke morfija proti bolečini, nato pa pogumno popeljal svojo ljubezen Hannah na parket in z njo zaplesal svoj poslednji ples. Ob njunem plesu so se mnogim orosile oči, ob koncu pa sta prejela stoječe ovacije. ''Ves zaključni ples se je vrtel okoli mojega fanta in Hannah,'' je povedala njegova mama. ''Z močno odločnostjo in pogumom mu je uspelo zdržati ves večer. Prečudovito je, da je šola organizirala kaj takega.''

Sošolci in učitelji so mu uresničili njegovo poslednjo željo.
Sošolci in učitelji so mu uresničili njegovo poslednjo željo.FOTO: Facebook

Sicer pa se je mladi Jak kmalu po diagnozi odločil, da bo pomagal zbirati dobrodelna sredstva za dobrodelno organizacijo za raziskave raka, ki išče nova zdravila za levkemijo in limfom. V manj kot tednu dni mu je uspelo zbrati kar 44.000 evrov. ''Fenomenalen znesek za mojega fenomenalnega fanta – to mu je olajšalo trpljenje, saj je vedel, da bo na ta način lahko pomagal drugim,'' je še dodala njegova mama, ki si sedaj skupaj s sinom želi ustanoviti dobrodelno organizacijo 'Team Jak', ki bo v oporo mladim, ki se borijo z rakom.
 

Jak in Hannah sta par zadnji dve leti.
Jak in Hannah sta par zadnji dve leti.FOTO: Facebook

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587