Vizita.si
Connor Eckhardt - 5

Novice

Mladostnik tragično preminil zaradi enega dima

K.B.
11. 08. 2014 11.20
92

19-letni Connor Eckhardt je tragično preminil po le enem dimu sintetične marihuane, ki je povzročila nenadno možgansko kap. Njegovi obupani starši so sedaj odločeni, da smrt mladostnika ne bo zaman: mama in oče želita vse opozoriti pred nevarnostjo sintetične marihuane.

Po le enem dimu sintetične marihuane, je 19-letni Connor Eckhardt legel k počitku in se nikoli več zbudil.
Po le enem dimu sintetične marihuane, je 19-letni Connor Eckhardt legel k počitku in se nikoli več zbudil.FOTO: Facebook
Starša 19-letnega Connorja Eckhardta iz Kalifornije si nikoli nista mislila, da bosta kdaj videla helikopter, ki bo njunega edinega sina urgentno peljal v bolnišnico. Vsekakor pa si nista mislila, da bo to posledica enega dima sintetične marihuane … Obupana Devin in Veronica Eckhardt še danes ne moreta verjeti, kaj se je dogajalo letošnjega julija, ko se je njun sin nenadno znašel v Hoag bolnišnici in so ga tam pri življenju ohranjali le še s pomočjo aparatov.
Connor s svojo prav tako posvojeno sestrico Ashniko.
Connor s svojo prav tako posvojeno sestrico Ashniko. FOTO: Facebook
Ko je 17. julija preminil, so njegove organe – tako, kot si je Connor želel – podarili drugim, družina pa se je morala soočiti s šokom, ki jim je življenje spremenil za vedno. Sedaj sta starša medijem pokazala srce parajoče fotografije zadnjih dni njunega sina, da bi z njimi opozorila na nevarnosti sintetične marihuane in na ta način morda obvarovala kakšno mlado življenje.

''Vdal se je pritisku najstnikov in mislil, da ne bo nič hujšega. Da je varno. A en dim kasneje se je odpravil spat in se ni nikoli več zbudil,'' je za KTLA povedal njegov oče Devine Eckhardt.

Connor je kadil mešanico zelišč, poznano tudi pod imenom K2 ali Spice (začimba), ki vsebuje sintetični kanabinoid, ki simulira naravne učinke marihuane. Zelišča in kemikalije se v njem razlikujejo, zaradi česar je skoraj nemogoče, da bi uporabniki lahko vedeli, kaj natanko kadijo in v kakšni koncentraciji. Sintetična marihuana se običajno kadi, lahko pa se jo tudi vdihuje in je. Že prej so sintetično marihuano povezali s spremembami pri obnašanju, bolečinami v prsnem košu in srčno kapjo. Zadnja raziskava, objavljena v Clinical Journal of the American Society of Nephhrology, pa je pokazala tudi, da lahko povzroča poškodbe ledvic. Kot kaže, med njene možne posledice lahko prištejemo tudi možgansko kap.

''Te substance niso nenevarne,'' je opozoril urednik medicinske publikacije The New England Journal of Medicine dr. Andrew Monte. ''Ljudje se morda ne zavedajo, kako nevarne so lahko te droge – na kanabinoidne receptorje lahko vplivajo tudi 1000-krat močneje v primerjavi s tradicionalno marihuano.''

Družina še danes ne more verjeti, kaj se zgodilo.
Družina še danes ne more verjeti, kaj se zgodilo.FOTO: Facebook

Connor Eckhardt je po enem dimu 'začimbe' zaspal. Njegovi možgani so zaradi pomanjkanja kisika pričeli otekati, nato je padel v komo. Njegova pogumna odločitev, da postane darovalec organov, je družini podarila še štiri dragocene dni, ki so jih lahko preživeli z njim, preden se je dokončno poslovil. Zdravniki so ga namreč ohranjali pri življenju, da bi ga pripravili na darovanje srca in drugih vitalnih organov.

Njegova mati Veronica, oče Devin in dve sestri Sabrina in Ashnika so se zbrali ob njegovi postelji in si skušali do potankosti zapomniti vsako linijo njegovega obraza, mati se je dotaknila njegovih las in ga poljubila na čelo. ''Nenehno sem imela občutek, da bo nenadno odprl oči in rekel: ''Hej, kako ste,'' je povedala za Los Angeles Times. Veronica je vzela odtis njegovega stopala, tako kot je naredila takoj, ko sta skupaj s svojim možem Devinom posvojila malega Connorja. Connorjeva sestrica Sabrina, ki je tako kot njen brat in sestra, posvojena, in je bila s Connorjem zelo povezana, pa je stala in opazovala, kaj se je dogajalo, saj preprosto ni mogla razumeti dogodkov zadnjih dni. Tik pred odhodom ga je mati toplo objela in si zaželela, da bi objem trajal večno. A čas je bil za odhod. Connor je preminil 17. julija za posledicami možganske kapi, ki jo je povzročila sintetična marihuana.

Connorjeva odločitev, da bo daroval svoje organe, je družini dala še nekaj trenutkov, da so se v miru poslovili.
Connorjeva odločitev, da bo daroval svoje organe, je družini dala še nekaj trenutkov, da so se v miru poslovili.FOTO: Facebook

Njegova družina sedaj edino upanje v tem, da bi si nekako pojasni to nepojmljivo smrt, vidi v tem, da druge opozori na nevarnosti sintetične marihuane. V bolnišnici so posneli kratek video prispevek, v katerem je Veronica povedala:

''To je naš sin Connor Reid Eckhardt. Sprejel je smrtonosno odločitev, da uporabi proizvod, imenovan K2 ali začimba in sedaj je popolnoma možgansko mrtev … To ni igra, popolnoma resnično je, prosim pomagajte nam pri njegovem boju.''

Mati Veronica ga je še zadnjič objela.
Mati Veronica ga je še zadnjič objela.FOTO: Facebook


 

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587