Vizita.si
Poslušanje glasne glasbe preko slušalk škoduje sluhu najstnikov.

Novice

Najstniki imajo vse več težav s sluhom

K.B.
18. 08. 2010 15.02
0

Danes je sluh najstnikov za tretjino slabši kot pred dvajsetimi leti, je pokazala zadnja ameriška raziskava. Glavni krivec za to so po mnenju strokovnjakov predvajalniki glasbe, ki jih najstniki preko slušalk poslušajo preglasno.

Poslušanje glasne glasbe preko slušalk škoduje sluhu najstnikov.
Poslušanje glasne glasbe preko slušalk škoduje sluhu najstnikov.FOTO: iStockphoto

Poslušanje glasbe preko naprav, kot je iPod, je v zadnjih letih poslabšalo sluh številnih najstnikov, je pokazala zadnja ameriška raziskava. V letih od 2005 do 2006 je vsak peti adolescent trpel za težavami s sluhom. To je za kar 30 odstotkov več kot leta 1988 in 1994, so zapisali v dnevniku Ameriškega medicinskega združenja. Čeprav je bila raziskava opravljena na ameriških najstnikih, pa je stvar podobna tudi v Evropi. "Izgubljanje sluha adolescentov postaja vse pogostejše, zato je pomembno raziskati vzroke," je povedal raziskovalec Josef Shargorodsky. Težavam s sluhom so sicer bolj izpostavljeni fantje in otroci iz revnejših družin.

Pred temi težavami pa svari tudi Evropska komisija: "Kar 10 odstotkov tridesetletnikov bo čez desetletje potrebovalo slušne naprave, če bodo poslušali glasno glasbo preko slušalk." Več kot 90 odstotkov mladih v Evropi in ZDA namreč uporablja predvajalnike glasbe, pogosto več ur na dan in to na najglasnejši nastavitvi. Zdravniki pa priporočajo, da predvajalnika ne poslušate več kot uro na dan in to na srednji glasnosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587