Vizita.si
največji, najmanjši

Novice

Največji in najmanjši človek na svetu …

E.T.
14. 01. 2010 15.46
2

… sta, sodeč po Guinnessovi knjigi rekordov, Sultan Kosen, ki je velik skoraj dva metra in pol, in He Pingping, ki v višino meri le pičlih 73 centimetrov.

Srečala sta se Sultan Kosen, ki meri skoraj dva metra in pol, in He Pingping, ki meri le 73 centimetrov.
Srečala sta se Sultan Kosen, ki meri skoraj dva metra in pol, in He Pingping, ki meri le 73 centimetrov.FOTO: Reuters
Tako kot sta si možakarja različna po izgledu, tako se razlikujeta tudi njuni življenjski zgodbi. Kitajec He Pingping, ki je star komaj 21 let, je bil neverjetno majhen že ob rojstvu. Njegov oče je povedal, da je bil velik tako kot malo večja človeška dlan. In ker tudi kasneje deček ni rastel tako kot njegovi vrstniki, so ga zaskrbljeni starši odpeljali k zdravniku. Ta jim je povedal, da deček boleha za tako imenovano osteogenezo imperfecta. Gre za prirojeno bolezen, za katero je značilna povečana krhkost in deformiranost kosti ter zastoj rasti. Pogoste so tudi bolečine v kosteh in omejena gibljivost, tako da so mnogi bolniki vezani na invalidske vozičke ali so celo priklenjeni na posteljo in odvisni od tuje pomoči. A He Pingping ni končal tako – mladenič lahko hodi brez kakršne koli pomoči in je na Kitajskem že vrsto let prava medijska zvezda. Pohvali pa se lahko tudi, da je, sodeč po Guinnessovi knjigi rekordov, najmanjši človek na svetu, ki lahko normalno hodi.
Takole sta si največji in najmanjši človek na svetu pogumno segla v roko.
Takole sta si največji in najmanjši človek na svetu pogumno segla v roko. FOTO: Reuters

Takšne sreče pa nima drug Guinnessov rekorder, ki je pravo nasprotje malega Kitajca. Sultanu Kosenu, ki se je rodil 1982. leta v Turčiji, od januarja lani namreč pripada naziv največjega človeka na svetu, saj v višino meri kar 2 metra in 46 centimetrov. Zaradi velike teže, ki močno obremenjuje njegova kolena, pa je njegovo gibanje nekoliko ovirano in si mora pri hoji pomagati s palico oziroma berglami. Vzrok za njegovo izredno višino je gigantizem, ki ga je povzročil tumor v Sultanovi glavi. Ta je namreč pritiskal na možgansko hipofizo, posledica pa je bila dečkova ekstremna rast. Njegove zdravstvene težave so se začele, šele ko je dopolnil deset let – do takrat pa je Sultan povsem normalno rasel in se ni kaj dosti razlikoval od svojih vrstnikov. Vse od desetega leta pa do predlani, ko so mu končno odstranili tumor iz glave,  je mladenič skoraj nenadzorovano rasel. Velikost mu je v življenju povzročila kar nekaj preglavic. Ni uspel zaključiti šole, zelo težko kam odpotuje, le s težavo najde dovolj velika oblačila in čevlje. Ima pa njegova velikost tudi nekatere prednosti, pravi. Za menjavo žarnic in obešanje zavest ne potrebuje lestve. In kaj si v življenju najbolj želi? ''Potovati in videti svet, imeti avto, ki bo dovolj velik zame! Moja največja želja pa je, da se poročim in si ustvarim družino,'' pravi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587