Vizita.si
Ko par dobi otroka, se začne njun svet vrteti okrog majhnega bitjeca. Nimata več toliko časa eden za drugega kot nekoč.

Duševno zdravje

Napake, ki jih v ljubezni delajo mladi starši

E. D.
23. 02. 2011 07.47
1

Ko par dobi otroka, se vse spremeni. Njun svet se začne vrteti okrog majhnega bitjeca in eden za drugega nimata več toliko časa kot nekoč. Tako se po rojstvu otroka marsikatera partnerja oddaljita in njuno razmerje se znajde v krizi.

Ko par dobi otroka, se začne njun svet vrteti okrog majhnega bitjeca. Nimata več toliko časa eden za drugega kot nekoč.
Ko par dobi otroka, se začne njun svet vrteti okrog majhnega bitjeca. Nimata več toliko časa eden za drugega kot nekoč.FOTO: iStockphoto
S prihodom novega družinskega člana se življenje tako ženske kot moškega spremeni in morda za krajši čas celo postavi na glavo. Kajti, roko na srce, neprespane noči, jok, skrb za bitje, ki vas potrebuje 24 ur na dan, in to vsak dan, vendarle ni mačji kašelj. Še časa zase včasih zmanjkuje, kaj šele za partnerja. A kljub utrujenosti, neprespanosti, skrbem in pomanjkanju časa je pomembno, da še vedno najdeta čas eden za drugega, kajti sicer se lahko oddaljita, vajina zveza pa se znajde v krizi. Kaj pa so tiste najpogostejše napake, ki jih ponavadi v medsebojnem razmerju delajo novopečeni starši?
Kadar se le da, si vzemita čas zase in takrat se brez slabe vesti posvetita eden drugemu.
Kadar se le da, si vzemita čas zase in takrat se brez slabe vesti posvetita eden drugemu. FOTO: iStockphoto

1. Pogovarjata se samo o otroku

Sta prej lahko ure in ure govorila o tem, kaj se vama je zgodilo čez dan, kam bosta konec tedna šla na izlet, kateri film si morata nujno ogledati prihodnji teden v kinu? Zdaj pa se vsi vajini pogovori vrtijo le še okrog otroka? Saj je razumljivo, da je dojenček v središču pozornosti in da si imata veliko povedati o njem, pa vendar ne zanemarita sebe in ljubezni, ki tli med vama in ki je pravzaprav pripeljala do tega, da imata zdaj skupaj naraščaj. Povejta si, kako rada se imata in kaj je tisto, kar eden pri drugem najbolj cenita. Pogovorita se o filmu, ki sta si ga včeraj po dolgem času skupaj ogledala na televiziji. Pripovedujte mu o knjigi, ki ste jo, kljub temu da vam večino časa vzame otrok, začeli brati. Pripovedujte ji o tem, kaj zanimivega se vam je danes zgodilo v službi. Načrtujta poletni dopust, na katerem se vama bo letos prvič pridružil vajin malček. Skratka, ne pozabita nase in na vajina zanimanja ter predvsem ne pozabita na vaju kot par.

2. Ne vzameta si več časa za vaju

Verjetno si boste – še posebej v prvih mesecih po rojstvu – težko vzeli ob večerih čas za vaju, saj boste, potem ko bo vaša štručka končno zaspala, verjetno od utrujenosti kar padli v posteljo. Pa vendar ne dopustite, da vam to preide v navado, kajti kaj hitro se vama lahko zgodi, da začneta živeti eden mimo drugega. Zato si, kadar se le da in kadar niste preveč utrujeni, utrgajte kakšno urico ali dve samo za vaju. Prižgita sveče, zavrtita si romantično glasbo, pripravita si preprost večerni prigrizek, se stiskajta in muckajta. Poglejta kakšen film, si na hitro pripravita dišečo kopel. Seveda bosta ves čas v pripravljenosti, da se zapodita proti otroški sobici, če se bo vaš najmlajši družinski član začel pritoževati, a vsaj za nekaj minut se bosta lahko bolj ali manj sprostila in se posvetila drug drugemu.

3. Pozabljata na seks

Popolnoma normalno je, da po porodu ženska nekaj časa ne sme ali pa preprosto ne more seksati, saj jo od poroda še vse tako zelo boli. A po nekaj tednih, ko so rane zaceljene, šivi pa odstranjeni, vam bo zdravnik verjetno dal zeleno luč. Pa vendar mnogi pari zaradi otroka pozabljajo na seks, ki sicer ni najpomembnejši del zveze, vsekakor pa igra veliko vlogo. Zato si, ko vam seveda telo dopušča in ko niste preveč izčrpani, vzemite čas tudi za spolnost, ki par povezuje na prav poseben, intimen način. Nenazadnje bo dolga abstinenca pripeljala do nezadovoljstva in do napetosti, ki jih sicer ne bi bilo, lahko pa boste tudi čutili, da sta nekoliko manj povezana kot prej, ko sta še bila intimna.

Ne pozabita na spolnost, kajti ta vaju povezuje na prav poseben, intimen način.
Ne pozabita na spolnost, kajti ta vaju povezuje na prav poseben, intimen način.FOTO: iStockphoto

4. Zmenki so postali preteklost

Marsikateri par v prvih mesecih otrokovega življenja niti ne pomisli  na to, da bi otroka za kakšno uro ali dve pustil staršem, prijateljici, varuški, in se odpravil ven na zmenek tako kot nekoč. Starši se namreč težko ločijo od tako majhnega otroka, ne zaupajo ga v varstvo nikomur, morda celo staršem ne, zato se zmenkom preprosto odpovejo. A ko je otrok malo večji, ko se na primer približuje že prvemu letu starosti in ga morda tudi ne dojite več, ni nobenega razloga, da ga ne bi tu in tam dali v varstvo staršem, sestri, prijateljici, morda kar varuški, ki so vam jo priporočile druge mlade mamice. Zagotovo bo zanj dobro poskrbljeno, vama pa bo tudi dobro del krajši zmenek. Vsaj za kratek čas bosta namreč spet lahko fant in dekle ali mož in žena, ne pa samo mama in oče.

5. Ne uredita se več drug za drugega

Saj nihče ne zahteva od vas, da ste vsak dan brezhibno naličene in počesane ter da po stanovanju tekate v zapeljivih oblačilih in visokih petah. Tudi od novopečenih očkov se ne pričakuje, da bodo ves čas sveže pobriti in vsi dišeči ter lepo oblečeni. To je mogoče samo v filmih, v resničnem življenju pa je zgodba  drugačna. Zaradi neprespanih noči in vsega dela, ki ga imata z malčkom, je verjetno ličenje, britje, pranje las zadnja stvar, ki vama pade na pamet. Pa vendar lahko vsake toliko presenetite svojo boljšo polovico in se zanjo oziroma zanj lepo uredite. Samo toliko, da spomnita drug drugega, da je pod vsemi tistimi pobruhanimi majicami in plenicami čez ramo še vedno poželenja vredna ženska oziroma moški.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587