Vizita.si
Pred štirimi leti so zdravniki Claire zaradi napredovalega raka na dojki napovedali le še dva tedna življenja. Pogumna Britanka danes še vedno pogumno kljubuje bolezni.

Novice

Napovedali so ji le še dva tedna življenja …

E.T.
12. 03. 2010 09.23
0

… a štiri leta pozneje 36-letna Claire še vedno živi. Mamica treh deklic, ki je po zadnjem porodu zbolela za rakom na dojki, se sicer z zahrbtno boleznijo še vedno bori, a je odločena, da bo vsak dan, ki ji je dan, živela na polno.

Pred štirimi leti so zdravniki Claire zaradi napredovalega raka na dojki napovedali le še dva tedna življenja. Pogumna Britanka danes še vedno pogumno kljubuje bolezni.
Pred štirimi leti so zdravniki Claire zaradi napredovalega raka na dojki napovedali le še dva tedna življenja. Pogumna Britanka danes še vedno pogumno kljubuje bolezni.FOTO: iStockphoto
Pred štirimi leti, le pet mesecev po rojstvu najmlajše hčerke, se je Claire Blair zrušil svet. Zdravniki so ji namreč povedali, da boleha za rakom na dojki, ki je že tako napredoval, da je napadel tudi ledvice in se razžiril še v nekatera druga okoliška tkiva. ''Že po načinu, kako me je osebje bolnišnice obravnavalo, sem slutila, da je z mano nekaj hudo narobe,'' se trenutkov, preden je izvedela za svojo bolezen, spominja Britanka. In res so se njeni najhujši strahovi potrdili – zdravniki so ji povedali, da ima zaradi močno napredovanega raka le še dva tedna življenja. Tako se je Claire znašla ne le pred dejstvom, da bo po vsej verjetnosti zelo hitro zapustila ta svet, ampak je grozljivo novico nekako morala povedati tudi svojima starejšima hčerkama ter možu.
Vsak nov dan, ki ji je dan, Claire izkoristi za druženje s svojimi tremi hčerkami in možem Markom.
Vsak nov dan, ki ji je dan, Claire izkoristi za druženje s svojimi tremi hčerkami in možem Markom. FOTO: iStockphoto

Novica o hudi bolezni je družino Blair seveda močno pretresla, a Claire, ki se je kljub slabi prognozi odločila za kemoterapije in obsevanja, in njen mož Mark nista dopustila, da bi zadnje dneve, ki so jim dani, preživeli v žalosti, joku in strahu. Zatrdno sta se odločila, da bo družina v teh dveh tednih, ki so ju zdravniki napovedali Claire, ustvarila veliko lepih spominov s svojo mamo. Tako so se odpravili na izlete, se zabavali in uživali ter tako popolnoma odmislili nevarno bolezen. In ravno to je Claire pomagalo, da je štiri leta pozneje še vedno tu in se še vedno bori z rakom. ''Nikoli si nisem mislila, da bom živela tako dolgo, in ker sem danes še vedno t, s svojimi bližnjimi sem nadvse srečna,'' pripoveduje 36-letnica. ''Novica o bolezni me je nadvse potrla. Sploh ko sem izvedela, da imam samo še dva tedna življenja, sem bila povsem iz sebe. Takšne agonije ne doživi veliko ljudi, a meni je uspelo, da sem jo nekako premagala in živela naprej. In v teh naslednjih letih sem se o življenju naučila toliko, kot se kdo drug ne nauči v celem življenju. In za to se moram zahvaliti ravno bolezni.'' Odkar je namreč Claire izvedela za raka, je vsak dan živela polno in življenje zajemala s polno žlico. Premagala je strah in žalost, svoj čas ni zapravljala za razmišljanja, ali je morda jutri ne bo več tu. ''Velikokrat mi je bilo slabo in se nisem počutila dobro. Ponoči sem se pogosto zbujala, ker sem zaradi kemoterapij neprestano bruhala. A zjutraj sem vedno znova vstala iz postelje, da sem otroke odpeljala v šolo in vrtec, nato pa sem tudi sama odšla v službo,'' se spominja. ''Ko zboliš, se lahko zapreš vase, se smiliš samemu sebi in nenehno živiš v strahu, lahko pa ostaneš pozitiven in optimističen in tako skušaš že s svojim odnosom oziroma pristopom vsaj malo spremeniti stvari.''

Britanka pravi tudi, da so njene tri hčerke in čudoviti mož tisti, ki ji dajejo voljo do življenja in zaradi katerih štiri leta po diagnozi še vedno živi. ''Otroci mi že ves čas dajejo moč. V časih, ko je bilo moje zdravje na najnižji točki, sem pisala knjigo in jo naslovila Trije razlogi za življenje. Že res, da se včasih še vedno počutim zelo slabotno in utrujeno in morda na koncu bolezni ne bom uspela premagati in me bo rak vendarle ubil, a dokler moram skrbeti za svoje tri majhne otroke, počasno in boleče umiranje ne pride v poštev!'' še odločno pove pogumna mamica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587