Vizita.si
image (28)

Novice

Naredila je seznam stvari, ki jih želi uresničiti pred smrtjo

L. E.
28. 10. 2016 10.30
3

Komaj 21 let stara Jessica je zadnjih pet let svojega življenja izgubila v boju z zahrbtnim rakom. Večino tega časa je preživela v bolnišnici. Že dvakrat je raka celo premagala. A že tretjič se je vrnil in zdravniki mislijo, da ji ne bodo mogli več pomagati. Zato se je odločila, da bo raje uresničevala seznam svojih zadnjih želja, kot da bi bila v bolnišnici.

21-letna Jessica Allen je zadnjih pet let svojega življenja preživela v boju z Ewingovim sarkomom, obliko kostnega raka, ki se je pri njej pojavil v prsnem košu. Dvakrat je že premagala bolezen, potem pa so ji na začetku tega leta zdravniki povedali, da se je spet vrnila in da ne morejo nič več narediti. Večino svojih najstniških let je Jessica preživela v bolnišnici. Tokrat se je odločila, da bo izkoristila čas, ki ji je ostal, ter naredila seznam. Obiskala bo Bali, Ciper, Kalifornijo, Pariz in Bahame, ravno se je vrnila z obiska Tenerifa. Opravlja tečaj ličenja, dala si bo celo narediti tetovažo.

Začelo se je, ko je imela komaj 15 let

Čutila sem, da se s tem ne morem spet spopasti. Že prvič me je izmučilo. Težko je biti pozitiven v tem trenutku. Izgubila sem veliko prijateljev, ki so imeli isti tip raka. Toda odločena sem, da bom izkoristila čas, ki ga še imam.

Da je nekaj narobe, je opazila, potem ko je dvignila težko škatlo in začutila ostro bolečino v ramenu. Na levi ključni kosti se je pojavila bulica. Čez tri tedne jo je osebni zdravnik poslal v bolnišnico, kjer so ugotovili, da v njenem prsnem košu raste tumor. Žal je bil na mestu, kjer ga je bilo težko odstraniti z operacijo. Sledilo je ogromno kemo- in radioterapije. Veliko časa je preživela v bolnišnici, in čeprav ni mogla biti veliko v šoli, je pravočasno opravila maturo. Je pa zamudila veliko lepih trenutkov. "Moji šolski prijatelji so me zapustili," pravi. "Prestrašil jih je rak. To me je res prizadelo."

Julija 2012 so ji prvič sporočili veselo novico, da je premagala raka. Lahko se je vrnila k običajnemu najstniškemu življenju. A že čez leto dni se je žal vrnil. Spet ga je premagala, a se je vrnil še letos, ko je tumor zrasel že do velikosti teniške žogice, rak pa se je razširil še na pljuča. Zaradi preteklega zdravljenja je bilo njeno telo že tako oslabljeno, še posebej ledvica. Zdaj pa se je pojavil še drug tumor v levem pljučnem krilu. Jessica pravi, da ni želela niti vprašati, koliko časa ji še napovedujejo, a bolnišnico noče več. Želi biti pozitivna in se osredotočiti na vse, kar lahko lepega doživi v tako kratkem času. Predvsem bi rada potovala, videla nove stvari in doživela nove kulture.

Simptomi so bolečina, oteklina, vročina

"Čutila sem, da se s tem ne morem spet spopasti," pravi. "Že prvič me je izmučilo. Težko je biti pozitiven v tem trenutku. Izgubila sem veliko prijateljev, ki so imeli isti tip raka. Toda odločena sem, da bom izkoristila čas, ki ga še imam." Jessica ima Ewingov sarkom, ki se po navadi pojavi pri otrocih in mladostnikih. Pojavi se na kosteh in se pogosto razširi na pljuča. Najpogostejši simptom je bolečina, na mestu tumorja pa se lahko pojavi tudi oteklina, tudi vročina.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587