Vizita.si
Prehlajen otrok

Novice

Navade, ki otroke obvarujejo pred prehladom in gripo

N.D.
03. 12. 2012 08.26
0

Zdrave higienske navade imajo pri vašem otroku številne koristi. Med drugim jih lahko že letošnjo jesen in zimo obvarujejo pred prehladom in virusi gripe. Sicer pa bo zgodnje učenje in navajanje na zaščito pred mikrobi tako njemu kot vam povrnjeno tudi pozneje v življenju.

»Dobre higienske navade je veliko lažje uvesti, ko je vaš otrok še majhen,« pravi pediatrinja Laura A. Jana.
»Dobre higienske navade je veliko lažje uvesti, ko je vaš otrok še majhen,« pravi pediatrinja Laura A. Jana.FOTO: Profimedia

Ko vaš dojenček nekoliko odraste in začne delati prve korake in nove stvari ter predmete spoznava z usti, jih lahko starši že začnete učiti navad, ki jih bodo obvarovale pred mikrobi, glavnimi povzročitelji prehlada in virusov gripe. Če se sprašujete, kdaj natančno naj bi to bilo, je odgovor čim hitreje, tem bolje. "Dobre higienske navade je veliko lažje uvesti, ko je vaš otrok še majhen,« pravi pediatrinja dr. Laura A. Jana, saj je prepričana, da je težje slabe navade odpravljati kot pa dobre uvajati. "Če se človek začne učiti in navajati na pravilno higieno, ko je še mlad oziroma otrok, bo dokazano manj bolan, ko bo starejši," pojasnjuje pediatrinja dr. Tanya Answers.

Česa so se sposobni otroci naučiti?

Ko otroka navajate na zdrave navade, se morate starši osredotočiti na tisto, kar je pomembno. To pomeni, da vašemu otroku ni treba razlagati teorije o nastanku in zgradbi mikrobov in s tem povezanih bolezni. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je razlaga, kako pride do okužb in kako nalezljive so, za otroka preveč zapletena in nerazumljiva. "Otroka začnemo na zdrave navade privajati postopoma. Ne razlagamo procesa razvoja mikrobov, če si ne bo umil rok, ampak ga naučimo, da si roke mora umiti večkrat na dan, kot na primer pred jedjo in ko se neha igrati zunaj," pojasnjuje Jana. Po njenih besedah bo vsakdanja rutina prešla v navado, ko si bodo otroci na primer umili roke, ne da pri tem prav pretirano razmišljali.

Najbolj pomembno je umivanje rok

Sicer pa je umivanje rok tudi najpomembnejša higienska navada, na katero se da med drugim učinkovito navaditi že zelo majhne otroke. "Umazane roke so leglo bakterij in mikrobov, ravno roke pa so pri otrocih velikokrat v ustih in na obrazu," doda Answersova, medtem ko Jana primerja umivanje rok z obveznim umivanjem zob. "Starši morajo otroka navaditi, da umivanje rok postane ritual in obveznost, kot je to umivanje zob, le da je roke potrebno umiti pogosteje na dan."

Pazite, da zdrava navada ne preide v obsedenost

Sicer pa obe pediatrinji strogo opozarjata, da umivanje rok ne sme postati obsedenost, katere najmanjše posledice so lahko že razpokane roke otroka. Otroka naučite, da si mora roke obvezno umiti:

- ko pride domov iz šole, vrtca ali od drugod

- pred obrokom

- po tem, ko je šel na stranišče

- po igri

- pred spanjem

Ključ do uspeha je doslednost. Na začetku opominjajte otroke, da si umivajo roke po zgoraj omenjenem 'ključu'. Kmalu bo otrokom postala to navada, ki jo bodo izvajali avtomatično.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587