Britanska avtorica knjig in gospodinja Rachelle Blondel nikoli ne zavrže jajčne lupine, ampak jo raje uporabi v najrazličnejše namene. Številne možne načine uporabe je opisala v svoji knjigi, mi pa smo izluščili nekaj tistih, ki pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.
Povečamo vnos kalcija
Jajčna lupina je bogata s kalcijem, zato si iz nje lahko pripravite prašek, ki ga dodate svojim jedem. Na ta način boste v telo vnesli več kalcija, ne da bi posegali po prehranskih dodatkih. Jajčno lupino dajte v pečico na 180 stopinj za približno deset minut. Nato jo ohladite in zmeljite v fin prah. Prah lahko nato dodate v juho ali smoothie.
Izboljšajte okus kave
Med mletjem kave dodajte še žličko zdrobljenih jajčnih lupin. Ideja je, da kalcijev karbonat v jajčni lupini nevtralizira nekatere kisline v kavi, zato kava ni tako grenka. V ZDA takšno kavo imenujejo ''kavbojska kava''.
Izboljšajte kakovost posajenega paradižnika
Preden posadite paradižnik, dajte nekaj zdrobljenih jajčnih lupin v zemljo. Tako bo rastlina pridobila dober vir kalcija. Pomanjkanje mineralov v zemlji lahko namreč vodi do počrnelosti paradižnika še med tem, ko raste. Podobno lahko storite tudi preden posadite papriko, kumare, buče in melono.
Ublažite pike insektov
Jajčno lupino za nekaj dni namočite v jabolčni kis, mešanico pa nanesite na razbolelo in srbečo kožo po piku insekta. Lupino je treba streti, da kalcijev karbonat lažje reagira s kisom, ki tvori kalcijev acetat. Ta pomiri kožo in jo zaščiti pred drugimi vplivi. Mešanico lahko v hladilniku hranite mesec dni. Kljub vsemu pa ne pretiravajte z nanosom na kožo. Že majhni odmerki bodo dovolj za blaženje srbečice in otekline.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV