Vizita.si
Manekenka Winnie Harlow ima prav tako vitiligo, a se zaradi tega ne skriva. Tiffany si jo je vzela za vzor.

Novice

'Ne bom se več skrivala!'

L.E.
21. 08. 2015 16.04
11

17 let je tudi poleti nosila dolge hlače in rokave, obraz si je prekrivala z debelo plastjo pudra. Sedaj pa se je odločila, da bo skrivanju naredila konec. Četudi so jo obkladali z zmerljivkami, kot je "krava."

Imela je 7 let, ko so se pojavile prve bele lise, pripoveduje Newyorčanka Tiffany Posteraro. Od takrat naprej svojo kožo zakriva. Sedaj – stara 24 let – pa se je odločila, da bo naredila skrivanju konec. "Klicali so me krava, dalmatinec, duh, opečenka … Mi govorili, da ne bom šla zaradi take kože nikoli na zmenek," pove. "A to sem jaz, takšna je moja koža, in odločila sem se, da se ne bom več ozirala na ljudi, ki me povsem po nepotrebnem obkladajo z zmerljivkami, kot da bi storila nekaj narobe." Dala si je celo narediti tetovažo, ki pojasni, da je njena koža takšna zaradi vitiliga. Tako se imenuje motnja pigmenta, ki povzroči tak videz. "Ne bom se več skrivala," poudari.

Tetovaža kot rešitev

"Moram reči, da je bila tetovaža dobra odločitev," nadaljuje. "Neznanci me sprašujejo, kaj je vitiligo; ko jim razložim, se naučijo nečesa novega in mojo drugačnost lažje sprejmejo, ker vedo, da ne gre za nič, kar bi jih ogrožalo. Brez skrbi mi lahko sežejo v roko." Tudi sama kar nekaj časa ni vedela, kaj je narobe. Najprej so se pojavile samo majhne lise in zdravnica ji je predpisovala različna mazila, zaradi katerih naj bi izginile. A niso. V nekaj letih so pokrile tako njene noge kot roke, stopala, trup in obraz. Sledila je diagnoza: vitiligo. Po tem več nikoli ni bila na plaži ali bazenu, nikoli si ni nadela kopalk. Da škodi samo sama sebi, pa se je zavedla, ko je v oddaji America's Next Top Model lansko leto videla Winnie Harlow, manekenko, ki se spopada z isto težavo. Z njo je navezala kontakt in se prepričala, da je tudi s takšno kožo mogoče razviti občutek lastne vrednosti. "To sem jaz in ne obstaja razlog, da bi se morala skrivati, sem doumela."

Septembra še poroka

Življenje postane veliko lepše, ko se sprejmeš in si s seboj notranje pomirjen, še lepše je postalo, ker je takšna, mnogo bolj zadovoljna s seboj, nedavno spoznala tudi partnerja. Z 29-letnim Jonathanom se bosta septembra poročila. "V preteklosti so mi ljudje govorili, da bom morda našla fanta samo zato, ker imam vsaj lep obraz. Ugotovila sem, da Jonathana vitiligo nikoli ni odvrnil. Ko me je spoznal, zanj ni več pomenil ničesar bistvenega. Motnja kožnega pigmenta pa me je spremenila tudi v boljšo osebo," verjame. Bolj je pripravljena sprejemati ljudi, kakršni so, jim dati priložnost, ne da bi se najprej osredotočala na vse njihove napake.

Kaj je vitiligo?

Je oblika hipopigmentacije. Značilne bele lise se lahko pojavijo kjer koli na telesu, najpogosteje pa so na obrazu in dlaneh. Razvijejo se zaradi pomanjkanja ali celo popolne odsotnosti kožnega pigmenta - melanina na tem delu.

Vzrok nastanka ni znan, običajno se deduje, "a ga sproži okužba, avtoimunsko obolenje, sproščanje določenih nevrotransmitorjev iz živčnih končičev v koži ali prezgodnja celična smrt melanocitov. Pogosto je povezan z avtoimunimi obolenji ščitnice, sladkorno boleznijo in nekaterimi hormonskimi spremembami. Novejše študije kažejo, da na nastanek in potek lahko vpliva tudi oksidativni stres," piše dermatologinja dr. Mateja Lisjak v knjigi Uporabna dermatologija, in dodaja, da je potek te motnje nepredvidljiv.

Z zdravljenjem poskuša dermatolog doseči ponovno repigmentacijo, lahko pa do te pride celo povsem spontano.

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631