Vizita.si
image (28)

Novice

Ne boste verjeli, kako je videti danes!

S.P.
01. 07. 2013 15.51
8

Končno so tukaj fotografije, ki prikazujejo končne rezultate neverjetne operacije 37-letnega Richarda Norrisa, ki je moral prestati celostno presaditev obraza. Poglejte, kako je videti danes - po nesreči s puško, pri kateri si je odstrelil več kot polovico obraza.

Močno iznakažen po nesreči s puško, s katero si je leta 1997 odstrelil pol obraza, je Richard Norris dolgih 16 let živel nič kaj zavidajoče življenje – skrival se je za masko, dom pa zapuščal le ob poznih večernih urah, ko zunaj ni bilo več sončne svetlobe, ki bi razkrila njegov videz. Vsak dan je zanj pomenil novo nočno moro, ko se je v osami in trpljenju moral soočati s strmenjem ter opazkami krutih tujcev, kar ga je nemalokrat vodilo tudi v željo, da bi storil samomor. A so zdravniki 37-letniku uspeli povrniti voljo do življenja, po tem ko je bil deležen ene najzahtevnejših operacij v zgodovini sodobne medicine – obsežne presaditve obraza.

Danes ga, zahvaljujoč temu, na ulici ne bi več prepoznali. “Doseženi rezultati presegajo vsa moja pričakovanja. Ko se pogledam v ogledalu, znova vidim Richarda Norrisa, saj sem s svojim novim obrazom začutil takojšnjo povezavo. Prej sem bil spaka, danes pa sem presenetljivo čeden moški, morda še lepši kot prej. Ko se sprehajam mimo ljudi, ti ne vedo, kaj vse sem moral prestati, in to je nekaj, za kar bom kirurgom večno hvaležen,“ je povedal za The Associated Press. “Skoraj dve desetletji sta me veliko naučili – o življenju, o tem, kaj je res pomembno, in o tem, kaj bi morali, pa nas večina ne ceni – zdravje in ljubezen, ki nam je bila dana.“ Danes začenja novo življenje – šola se za informatika, večino svojih prihodkov pa daruje kot denar, s katerim zdravniki pokrivajo del stroškov, da lahko izvajajo operacije, kakršne je bil deležen sam.

V nesreči, ki se je zgodila doma, je ostal brez spodnje čeljusti, dela zgornje čeljusti, zob, nosu in jezika. Sprva se je zatekel k lepotni kirurgiji ter plastičnim operacijam, ki so njegov obraz do določene mere popravile, a je kmalu dosegel mejo, preko katere niso več mogli niti najboljši, razlaga dr. Eduardo Rodriguez, eden njegovih zdravnikov. “Nekaterih delov telesa, zaradi človeške anatomije, preprosto ni mogoče nadomestiti. Denimo ustnic ali pa vek.“ Zato mu je ponudil drugo ter tudi edino preostalo možnost – celostno presaditev obraza. “Strokovnjaki iz univerze University of Maryland Medical Center's R Adams Cowley so leta preučevali poseg, ki pa še nikoli ni bil izpeljan, zato je bil Richard takorekoč poskusni mišek. Posvarili smo ga, da ima le 50 odstotkov možnosti za preživetje, a mu ni bilo mar. Če ni mogel imeti boljšega življenja, sploh ni več hotel živeti,“ pa se spominja dr. Mark Ehrenreich, prav tako del njegove ekipe.

Pred dobrimi 15 meseci so ga operirali v bolnišnici University of Maryland Medical Center. Presaditev je trajala dolgih 36 ur in se je kot ena najobsežnejših na svetu zapisala v zgodovino sodobne medicine. Zajemala je presaditev kostnega tkiva, kožnega tkiva, zgornje ter spodnje čeljusti, zob in jezika. Brez večjih zapletov jim je uspelo izpolniti vse zadane naloge, zahvaljujoč čemur lahko Richard danes samostojno je in govori, osvojil pa je tudi že nekatere obrazne mimike. “Še vedno nadaljujem s terapijo ter jemljem protibolečinske tablete in imunosupresivna zdravila, a se mi je življenje nepredstavljivo izboljšalo. Sicer obstaja možnost, da bo moje telo nekoč zavrnilo nov obraz, pri čemer bi bil nujen nov poseg, a ni več težave, ki je ne bi bilo mogoče odpraviti. Hvala, hvala vam za vsak utrip srca, ki iz dneva v dan bije močneje.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602