Vizita.si
Veliko bolj zdravo in na dolgi rok bolj učinkovito od shujševalnih diet je, če se držimo nekaj preprostih načel zdravega prehranjevanja.

Novice

Ne boste verjeli, kateri pripadajo te noge ...

S.P.
10. 04. 2013 07.51
14

Če so priljubljeni igralki Mischi Barton še pred kratkim očitali, da je nekoliko prekoščena, pa je ta zdaj zašla v nov ekstrem. Videti je namreč, da se znova bori z odvečnimi kilogrami, za kar naj bi bila kriva predvsem neustrezna prehrana.

Veliko bolj zdravo in na dolgi rok bolj učinkovito od shujševalnih diet je, če se držimo nekaj preprostih načel zdravega prehranjevanja.
Veliko bolj zdravo in na dolgi rok bolj učinkovito od shujševalnih diet je, če se držimo nekaj preprostih načel zdravega prehranjevanja. FOTO: iStockphoto

Uspešna filmska, televizijska in gledališka igralka ter tudi občasna manekenka Mischa Barton je v tem tednu znova presenetila. Že več let se namreč njeno življenje vrti okrog neprestanega nihanja telesne teže in negativnega učinka ''yo-yo'' diet, za katerega je značilno hitro izmenično izgubljanje ter pridobivanje odvečnih kilogramov. In če so ji na rumenih straneh še pred nekaj meseci očitali, da je njena postava zaskrbljujoče vitka, pa je zvezdnica zdaj zašla v že popolnoma drug ekstrem. “Videti je, da je Mischa še enkrat izgubila v boju z debelostjo,“ je njene zadnje fotografije, ki so jih paparaci posneli v ponedeljek, pokomentiral Daily Mail. “V kratih hlačah nam je jasno razkrila svoje precej bolj polne obline, ki pa je, sodeč po izbrani garderobi, niti ne motijo toliko, kot bi pričakovali,“ so še zapisali v nadaljevanju. Je pa dejstvo, da nenehno upoštevanje strogih diet nikakor ni zdravo niti našemu telesu prijazno, zato se morda raje kot za hujšanje odločite slediti nekaj preprostim nasvetom zdravega prehranjevanja.

10 nasvetov za zdravo prehranjevanje:

1. Jejte redno in izbirajte čim bolj raznoliko hrano, ki pa naj vsebuje več živil rastlinskega kot živalskega izvora.

2. Uživajte polnovredne žitne izdelke, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin in prehranskih vlaknin.

3. Večkrat na dan jejte sadje in zelenjavo (dnevno od 150 do 250 gramov sadja in od 250 do 400 gramov zelenjave).

4. Izogibajte se nasičenim živalskim maščobam (mastni siri in sirni namazi, slanina, ocvirki, surovo maslo, smetana ...), saj te povečujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, nekaterih vrst raka in debelosti.

5. Pijte manj mastno mleko in uživajte tudi druge manj mastne mlečne izdelke, saj ti večajo kostno maso in posledično preprečujejo nastanek osteoporoze ter osteomalacije.

6. Bodite zmerni s soljo, saj je prav natrij pogost krivec za povišan krvni tlak, ki lahko v skrajnem primeru privede tudi do možganske kapi (za odraslega človeka dnevno zadostuje že samo ena čajna žlička, kar znaša približno pet gramov).

7. Poslovite se od prevelikih količin sladkorja. Če je energijska vrednost našega obroka približno 6699 kilojoulov (1600 kilokalorij), potem lahko tak obrok vsebuje sedem ali največ osem žličk sladkorja, kar znaša okoli 40 gramov.

8. Pijte dovolj tekočine – dnevno od 1,5 do 3 litre vode.

9. Hrano pripravljajte zdravo, sicer bo izgubila hranilne snovi in s tem tudi koristne učinke, ki jih ima na naše telo. Najbolje jo je kuhati v sopari, da jo dušimo z minimalno količino olja ali kar v lastnem soku oziroma z dodatkom vode.

10. Poskrbite za zadostno telesno aktivnost, saj ta pomaga pri zmanjševanju in vzdrževanju telesne mase.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602