Vizita.si
Vlaknine so v polnozrnatih žitih, recimo v ajdovem kruhu, ki je na fotografiji.

Imunski sistem

Ne vitamin C - v resnici imunski sistem krepi to ...

L. E.
22. 11. 2016 08.14
6

Želite okrepiti svoj imunski sistem? Potem uživajte prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin, pravijo ameriški znanstveniki. Naš imunski sistem je v našem črevesju. Da bi bil krepak, moramo poskrbeti torej za zdravo črevesje.

Vlaknine so v polnozrnatih žitih, recimo v ajdovem kruhu, ki je na fotografiji.
Vlaknine so v polnozrnatih žitih, recimo v ajdovem kruhu, ki je na fotografiji.FOTO: Thinkstock

Želite preprečiti, da bi zboleli? Ključ do močnejšega imunskega sistema ni samo vitamin C – treba je vsak dan uživati prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin. 

Vlaknine so tudi v zelenjavi.
Vlaknine so tudi v zelenjavi. FOTO: Thinkstock

Katera hrana pa vsebuje vlaknine?

Uživajte polnozrnata žita, stročnice, zelenjavo in sadje ter oreške. Če boste uživali dovolj vlaknin, boste vzdrževali pravilno ravnovesje dobrih in slabih bakterij v črevesju. Ko uživate sladkarije, sladkor, procesirane ogljikove hidrate, kot je bel kruh, hranite slabe bakterije in povzročite, da se te prekomerno razmnožijo. Ravnovesja ni več. Nimate pa le težav s prebavo, ampak tudi slabši imunski sistem. Če uživate vlaknine, hranite dobre bakterije. Te slabim preprečujejo, da bi se razmahnile.

Znanstveniki z univerze Michigan se ukvarjajo z vplivom vlaknin na imunski sistem. To pa ni edina študija, ki je dokazala pozitiven vpliv vlaknin. Do zdaj so bile opravljene tudi študije, ki so potrdile, da uživanje vlaknin zmanjšuje tveganje za bolezni srca in kap ter za raka črevesja. Nedavno so znanstveniki z univerze Tennessee ugotovili tudi, da kronično zaprtje škoduje delovanju ledvic. Za 13 odstotkov poveča tveganje za pojav kronične bolezni ledvic, za 9 odstotkov tveganje za pojav odpovedi ledvic. Zaprtje preprečimo oziroma zdravimo ravno z uživanjem vlaknin

Na dan bi morali zaužiti približno 30 gramov vlaknin. Priporočljivo jih je zaužiti iz raznolikih naravnih virov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587