Vizita.si
shutterstock 2169082803

Novice

/ Oglas

Nega atopijskega dermatitisa: Nežno božanje za srbečo kožo

P.R.
24. 02. 2023 05.00
0

Atopijski dermatitis ali atopijski ekcem je kronična bolezen kože, ki prizadene otroke in odrasle. Težava z atopijsko kožo, ki je zelo suha, razdražena in srbeča, je večinoma genetska, vendar lahko stanje poslabšajo tudi stres, okolje in nekatera živila. Za vas imamo skupaj z notino.si rešitev, kako atopijski dermatitis ublažiti in kožo čim prej povrniti v dobro kondicijo.

Kaj morate vedeti o atopijskem dermatitisu?

- Pomen besede "atopijski" se nanaša na dedno občutljivost na določene alergene, zato imajo ljudje, ki trpijo za atopijskim dermatitisom, genetsko predispozicijo za to kožno bolezen, v času življenja pa se pri njih menjajo akutna in mirna ekcematozna stanja.
- V primerjavi z normalno kožo, ki tvori zaščitno plast z lojnicami, ekcematozna koža ne tvori nobene zaščitne pregrade, zato je izpostavljena alergenom iz okolja, ki skozi rane in razpoke prodrejo globoko vanjo. 
- Zelo občutljiv imunski sistem se takoj odzove na alergene, kar povzroči neprijetne pojave, kot so srbenje, suhost kože, vnetje in rosenje
- Atopijski dermatitis pri dojenčkih se običajno začne na licih in čelu ter napreduje na celotno glavo, telo in okončine.
- Pri otrocih in odraslih se atopijski dermatitis pojavlja v komolčnih pregibih, na vratu, zapestjih, obrazu in komolcih ali v kolenskem pregibu. 

Srbenje
Srbenje FOTO: Arhiv naročnika

Kaj poslabša stanje kože pri atopijskem dermatitisu:

- hlad, vročina in vroča voda;
- stres in splošno psihično stanje;
- življenjski slog (kajenje, alkohol, sprememba prehrane);
- znoj;
- dražilne snovi, kot so mila in nekatera kozmetika, detergenti, bogati z encimi;
- aeroalergeni, kot so pršice, cvetni prah, živalska dlaka in plesni;
- oblačila iz umetnih vlaken (najlon) in nezračnih tkanin (volna);
- nikelj (kovina, ki jo najdemo v urah in nakitu);
- hormonske spremembe (nosečnost, porod, menopavza, menstruacija);
- nekatera živila, kot so mleko, sladkor, jajca, čokolada, soja in bolj agresivno sadje ali zelenjava;

Prva pomoč za atopijsko kožo

Čeprav gre za nenalezljivo kožno bolezen, nam njeni simptomi ne le grenijo normalno življenje in miren spanec, temveč lahko vplivajo tudi na našo samozavest in psihično počutje. Z ustreznimi negovalnimi izdelki, aktivnim sledenjem dražeči hrani ali okoljskim alergenom lahko atopijski koži zagotovimo močno olajšanje.

Dermokozmetika Avène XeraCalm A.D.

Vsi izdelki francoske znamke Avène so proizvedeni pri viru blagodejne termalne vode neposredno na jugu Francije, z enako doslednostjo in skrbnostjo kot zdravilni izdelki. Avène XeraCalm A.D. je posebna linija, namenjena negi atopijske kože, ki jo dolgoročno vlaži in hrani, pomaga obnoviti njen zaščitni film ter ublažiti neprijetno srbenje in draženje. 

Naš nasvet: Preizkusite na primer Avene XeraCalm A.D. kremo za relipidacijo, ki bo vaši koži prinesla želeno olajšanje. Po zaslugi nemastne konsistence kože ne obteži, se hitro vpije in jo naredi mehko na otip. Krema je idealna za uporabo pri odraslih in dojenčkih.

Dermokozmetika
DermokozmetikaFOTO: Arhiv naročnika

A-Derma Exomega Control

Dermokozmetična znamka  A-Derma, specializirana za občutljivo kožo, ustvarja izdelke, ki so prijazni do kože in narave, saj so njihove sestavine biološko razgradljive. Po zaslugi minimalne količine sestavin, ki zagotavljajo največjo varnost in toleranco tudi za najbolj občutljivo kožo, je posebna linija A-Derma Exomega Control idealna rešitev za suho in srbečo kožo. 

Naš nasvet: Našo pozornost je pritegnila emolientna krema A-Derma Exomega Control za suho kožo, nagnjeno k atopijskemu dermatitisu, ki podpira obnovo kožnega mikrobioma in krepi kožno pregrado. Krema je primerna za novorojenčke, dojenčke, otroke in odrasle.

Bioderma Atoderm

Bioderma je francoska znamka, ki jo obožujejo ljudje po vsem svetu. Biologi in dermatologi, ki sodelujejo pri ustvarjanju izdelkov Bioderma, izvajajo obsežne raziskave, da bi ustregli vsem tipom kože in prispevali k reševanju različnih težav s kožo. Linija Bioderma Atoderm suhi, zelo suhi in atopijski koži povrne svežino in voljnost, hkrati pa spodbuja obnovo zaščitnega filma. 

Naš nasvet: preizkusite na primer pomirjajočo kremo za telo Bioderma Atoderm Intensive Baume, ki jo najdete na www.notino.si. Ta balzam za telo pomaga vzpostaviti naravno ravnovesje kože, intenzivno pomirja in hrani kožo ter preprečuje izsuševanje.

Izpuščaj ali atopijski ekcem?

Ali ste vedeli, da vsi ekcemi niso atopijski? Če se srbeč izpuščaj pojavi na različnih delih telesa, je to lahko simptom druge bolezni ali povsem običajnega draženja. Tako je lahko ekcem na obrazu posledica alergijske reakcije na kozmetiko ali kapljice za oči, izpuščaj na telesu je lahko znak alergije na katero od sestavin pralnega praška ali kreme za telo, ekcem na rokah pa lahko kaže na kontaktni dermatitis, ki ga povzročajo kemikalije ali rastline, s katerimi pridemo v stik. Zato vedno priporočamo obisk dermatologa, ki vam bo poleg pregleda priporočil tudi ustrezne izdelke za pomiritev in ozdravitev kože.

Dermokozmetika
DermokozmetikaFOTO: Arhiv naročnika

Naročnik oglasa je Notino, s.r.o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580