Vizita.si
Velik trebuh

Novice

Nekoč 180-kilogramski debelušček danes magnet za dekleta

E. D.
12. 09. 2011 08.21
27

Še pred mesecem in pol je tehtnica 16-letnemu Nicku kazala 180 kilogramov. Po operaciji zmanjšanja želodca pa je uspel shujšati kar 30 kilogramov. Pravi, da se zdaj, ko je vitkejši, veliko bolje počuti, in da je celo postal pravi magnet za dekleta.

Velik trebuh
Velik trebuh FOTO: iStockphoto
16-letni Nick Petro je bil že od nekdaj debelušen. A 180 kilogramov, kolikor je tehtal, ni načenjalo le njegove samozavesti in družabnega življenja, temveč tudi njegovo zdravje. Pestilo ga je več resnih in nevarnih zdravstvenih težav – pojavljati so se začeli zastoji dihanja med spanjem, kar strokovno imenujemo nočna apneja, ledvici sta mu začeli pešati, vse huje so ga boleli sklepi in zdravniki so mu diagnosticirali začetno fazo diabetesa. Zavedal se je, da mora korenito spremeniti svoj življenjski stil in prehranjevalne navade, a sam preprosto ni zmogel. Zato se je odločil za operacijo zmanjšanja želodca, ki mu je drastično spremenila življenje.

Mladenič, ki je prej pojedel tudi po 8000 kalorij dnevno in ki je skorajda vsak dan jedel hitro hrano, zdaj jé zdravo in količinsko malo. Njegov želodec je namreč velik nič več kot jajce, kar pomeni, da se zelo hitro nasiti. Če poje preveč ali če zaužije pretežko oziroma preveč mastno hrano, mu je slabo in ga sili na bruhanje. Tako se zdaj na njegovem krožniku namesto ocvrtega krompirčka, hamburgerjev in pic znajde na žaru pečeno piščančje ali puranje meso ter kuhana zelenjava, včasih tudi kakšna riba ali nemastna rižota. Skratka, mladeničeve prehranjevalne navade so zdaj čisto drugačne, kot so bile nekoč, v sedmih tednih, kolikor je minilo od operacije, pa je shujšal že skoraj 30 kilogramov. Pravi, da se zdaj končno lahko spet giba, kajti prej je bil že po nekaj korakih zadihan in izčrpan. ''Zdaj sem deležen tudi več naklonjenih pogledov deklet,'' še pove in se na ta račun celo pošali: ''Prav to je bil v resnici razlog, da sem se odločil za operacijo.''

Vendar pa je bila zdravnica, ki je operirala najstnika, sprva nekoliko skeptična in v poseg ni hotela pristati. ''Ni se mi zdelo pametno tako poseči v metabolizem nekoga, ki še odrašča in se razvija. Preprosto nisem videla smisla v tem,'' je o svojih zadržkih spregovorila dr. Mary Brandt. Ko pa je uvidela, da je njegovo zdravje zaradi drastične debelosti resno ogroženo in da je morda to njegovo zadnje upanje, je v poseg pristala. In operacija se je v Nickovem primeru res izkazala za velik uspeh.

A čeprav je zdaj Nick zadovoljen, priznava, da mu je bilo v prvih dneh po posegu zelo težko. ''Bil sem depresiven in čustva so mi kar podivjala. Jokal sem celo pri filmu, čeprav se mi prej nikoli ni zgodilo kaj takšnega,'' je povedal Nick. ''Če bi me takrat kdo vprašal, ali naj se odloči za ta poseg, bi mu to odsvetoval. Če nisi namreč psihično pripravljen na tako veliko spremembo, vsekakor še ni pravi čas za korak.'' A k sreči se je zanj vse dobro izteklo, kajti prav zahvaljujoč izgubi teže je postal veliko bolj aktiven in je življenje spet vzel v svoje roke. Zdaj na srednji šoli, ki jo obiskuje, pomaga trenirati šolsko nogometno moštvo, v prostem času pa si službi denar z delom v bližnji restavraciji. Sicer pa Nick pravi, da s hujšanjem še zdaleč ni zaključil in da namerava v naslednjih šestih mesecih izgubiti še približno 50 kilogramov.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587