Vizita.si
image (28)

Novice

Nekoč najdebelejša najstnica umira zaradi anoreksije!

Ni.J.
07. 05. 2011 18.31
0

Malissa, ki je včasih veljala za najdebelejšo britansko najstnico, se po operaciji zmanjšanja želodca bori za življenje. Iz ene skrajnosti je namreč prešla v drugo in zapadla v anoreksijo.

21-letna Malissa Jones, o kateri smo pisali že pred dvema letoma, je izgubila toliko kilogramov, da ji jih danes kazalec na tehtnici kaže le še 50, kar je za njenih 172 centimetrov višine odločno premalo. Ker še vedno ni začela normalno jesti in se njeno hujšanje še stopnjuje, pa ji zdravniki napovedujejo le še šest mesecev življenja.

Malissa je pri 17 letih z 216 kilogrami postala najdebelejša britanska najstnica. Takrat je bilo njeno zdravje močno ogroženo, saj je že pri 15 letih doživela prvi srčni infarkt, njena teža pa je začela močno stiskati njene notranje organe. Takrat so ji zdravniki predpisovali najrazličnejše diete in ji dajali zdravila, saj je dnevno zaužila po 15 tisoč kalorij, a se hrani nikakor ni mogla upreti. Tako je bila operacija edina rešitev zanjo. Zdravniki so jo namreč opozorili, da če ne bo shujšala vsaj 130 kilogramov, najverjetneje ne bo dočakala svojega 20. rojstnega dneva.

Po posegu se je Malissi želodec močno skrčil in jedla je lahko le še majhne količine hrane. Prve tri mesece je hujšala po 12 kilogramov na mesec, saj je lahko pila le sadne sokove, nad rezultatom pa je bila navdušena. Nato pa se je s hujšanjem močno prenaglila, kajti do danes je izgubila že toliko kilogramov, da so jo zdravniki začeli opozarjati, da lahko v roku šestih mesecev umre, če ne bo začela normalno jesti. “Vsakomur, ki si želi shujšati s pomočjo operacije, svetujem, naj se potrudi shujšati na naraven način,“ pravi Malissa. “Operacija lahko povzroči hude posledice, takšne, na katere nisem nikoli niti pomislila.

Malissa je bila leta 2008 najmlajša najstnica na svetu, ki je prejela obvod želodca. Takrat je dnevno zaužila po 15 tisoč kalorij, saj se je utapljala v čokoladi, hamburgerjih in mastni hrani, njena starša pa nista mogla storiti ničesar, da bi ji to preprečila.

Po operaciji je v prvem letu izgubila polovico svoje telesne teže. Začela je zahajati v klube, kjer je spoznala 22-letnega Chrisa Robotta, se začela z njim videvati in nato zanosila. Po šestih mesecih nosečnosti so ji začela odpovedovati jetra, zato je morala roditi s carskim rezom. Njen novorojenec Harry pa je na žalost po prvi uri življenja zaradi podhranjenosti umrl. Zdravniki so ugotovili, da je bilo za to krivo preskromno prehranjevanje Malisse.

Malissina teža je zatem začela še močneje upadati. Izgubila je zanimanje za hrano in postavili so ji novo diagnozo – zapadla je v anoreksijo.

Zaradi hrane sem fizično zbolela,“ pravi. “Morala sem se siliti, da sem lahko jedla, tega pa nisem več zmogla.“ Tako je na dan pojedla le še tri korenčke, nekaj pastinaka in kuhan krompir, s čimer je namesto priporočenih 1000 kalorij zaužila zgolj 300.

Ne stradam prostovoljno,“ se brani 172 centimetrov visoka Malissa. “Vendar pa raje umrem, kakor da bi se mogla siliti jesti. Vem, da sem presuha. Nad svojim telesom sem ogorčena, a je vsako požiranje preveč boleče. Že po zaužitju minimalne količine hrane me v želodcu zvijajo neznosni krči.“ Če bo tako nadaljevala, bo v roku šestih mesecev umrla, opozarjajo njeni zdravniki. “Najverjetneje bo zame usoden srčni infarkt. Vem, da moram jesti in zares se trudim, a je zelo težko.“

Klinični psiholog dr. Funke Baffour pravi, da so najverjetneje že prej obstajali psihološki vzroki za Malissino debelost. “Z obvodom želodca te težave niso izginile, zato se še vedno bori z njimi. In nič presenetljivega ni, da je svoj čustveni odnos do hrane pripeljala iz ene skrajnosti v drugo. Morda se Malissa podzavestno boji vnovične debelosti in se zato odreka hrani v celoti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587