Vizita.si
Debela ženska

Novice

100-kilogramska ženska shujšala po naključju

E.T.
31. 03. 2010 15.25
2

Če je še pred nekaj leti Chris tehtala čez 100 kilogramov in skoraj vsak dan jedla ocvrt krompirček ter hamburgerje, je danes njen način življenja in prehranjevanja povsem drugačen. Skrbno šteje zaužite kalorije, redno telovadi in teče.

Nekoč se je Chris najraje razvajala z ocvrtim krompirčkom, hamburgerji in slastnimi slaščicami. (simbolična fotografija)
Nekoč se je Chris najraje razvajala z ocvrtim krompirčkom, hamburgerji in slastnimi slaščicami. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

40-letna Chris Dolley je bila dolgo zasvojena s hitro hrano. Z njo je tešila tudi vse čustvene težave in pretrese, ki jih je doživljala v otroštvu. Najraje se je razvajala z ocvrtim krompirčkom, hamburgerji in slastnimi slaščicami. Z leti je jedla vedno več, kar se je seveda poznalo tudi na tehntici. Ko je ta pokazala čez 100 kilogramov, pa se je debelušna Američanka odločila, da je čas za hujšanje. Preizkusila je najrazličnejše diete, in ker ji nobena ni ravno pomagala, se je spet zatekla k redilni in nezdravi hrani. ''Ko se pogledaš v ogledalo, veš, da si debel, a ne zavedaš se, da si tako zelo zelo debel,'' pove Chris.

Chris je nekoč tehtala čez 100 kilogramov, danes pa tehtnica kaže le še 57 kilogramov. (simbolična fotografija)
Chris je nekoč tehtala čez 100 kilogramov, danes pa tehtnica kaže le še 57 kilogramov. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Nato pa jo je svakinja, ki je rodila sina, prosila, naj skupaj z njo naredi prehranjevalni načrt in se ga tudi ona drži. Rekla ji je, da bi ji to res pomagalo pri hujšanju, kajti če bo vedela, da se še nekdo drži shujševalnega plana, se sama ne bo prekršila. ''Mislila sem si: 'Kakor koli želiš, meni je popolnoma vseeno.' V njeno prošnjo sem privolila, a v resnici nisem imela nobenega namena shujšati,'' pripoveduje Američanka. Ko pa je po nekaj tednih upoštevanja posebnega prehranjevalnega načrta izgubila kar nekaj kilogramov, se je odločila, da s tem preprostim in nezahtevnim hujšanjem nadaljuje, saj očitno – za razliko od vseh drugih diet, ki jih je preiskusila v preteklosti – zares deluje!

Spremenjeni način prehranjevanja je temeljil na zmanjšanem vnosu sladkorjev in industrijsko obdelane hrane. Odpovedala se je živilom, ki jih lahko že pripravljene in zamrznjene kupite v trgovini, nato pa jih le pogrejete v mikrovalovni pečici, navadi pečici ali na štedilniku. Hrano sta z možem Mikeom začela pripravljati sama. Odpovedala se je tudi hitri hrani – ocvrtega krompirčka in hamurgerja ni jedla že dve leti. Poleg tega je skrbno štela, koliko kalorij dnevno zaužije – dnevni vnos namreč ni smel preseči 1200 kalorij. Sladkarije je nadomestila s sadjem in sadnimi solatami. Začela pa se je tudi gibati. Sprava je hodila le na zelo dolge sprehode, nato je začela kombinirati hojo s tekom, na koncu pa je pridobila že toliko kondicije, da se je začela udeleževati celo tekaških maratonov. ''Sprva mi tek niti malo ni bil všeč. Pravzaprav sem ga sovražila, ker je bilo vse skupaj tako zelo težko. Prvih nekaj tednov sem bila namreč tako zelo utrujena,'' se prvih tekašnih trenutkov spominja Chris. A sčasoma je tek vzljubila in zdaj je stalen na njenem urniku.

Hitro hrano in slaščice je Chris zamenjala s sadjem in zelenjavo.
Hitro hrano in slaščice je Chris zamenjala s sadjem in zelenjavo.FOTO: iStockphoto

Vsem tistim, ki se nikakor ne morete znebiti odvečnih kilogramov ali pa ste že vse življenje na takšnih in drugačnih dietah, pa vam nikakor ne uspe shujšati, svetuje, da se debelosti lotite počasi in postopoma. Chris je namreč na lastni koži izkusila, da drastične diete dolgoročno ne pomagajo in da je veliko bolje temeljito in za vedno spremeniti prehranjevalne navade. Včasih lahko namreč že majhne spremembe pomagajo pri izgubljanju teže. Pomembna pa je tudi vztrajnost, ki je skorajda vedno vezana na neko motivacijo. ''Tudi meni se je nekajkrat zgodilo, da bi najraje obupala in spet začela jesti po starem. Sploh takrat, ko se mi je zdelo, da vsi okrog mene jedo tortice in druge dobrote, jaz pa se samo odpovedujem in trpim. A sem s hujšanjem nadaljevala, kajti bila sem odločena, da bom zamenjala celotno garderobo in si kupila nova oblačila, ki bodo kar nekaj števil manjša od zdajšnjih,'' pripoveduje Chris. ''Koristi tudi, če si na hladilnik obesite kakšno svojo sliko iz aših najbolj 'obilnih' časih. Tako se boste vedno znova, ko boste segli po hrano, spomnili, koliko ste nekoč tehtali. Jaz sem celo obdržala stare hlače, ki so mi zdaj kar nekaj številk prevelike.'' Tako si danes 40-letna Chris, ki tehta le še 57 kilogramov, včasih obleče te prevelike hlače, da se opomni, kako težka je nekoč bila in kakšna nikoli več noče biti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587