Vizita.si
image (28)

Novice

Niti sanjalo se ji ni, da so posledice herpesa lahko tako hude

L. E.
30. 09. 2016 10.29
2

Če zdravnik ne bi hitro reagiral ali bi se to zgodilo nekaj mesecev prej, bi 14-mesečni sin lahko tudi umrl. Mamica pravi, da se ji ni niti sanjalo, da se lahko otrok naleze herpesa, če ga nekdo s tem virusom poljubi, predvsem pa, da so posledice lahko tako hude.

Mamica starše opozarja, kako nevarno je, da njihovega otroka poljubi nekdo s herpesom. Tudi če se ta še ni razvil in vas pri ustnicah šele ščemi. Že takrat je treba biti pozoren v bližini dojenčkov, saj ti še nimajo tako razvitega imunskega sistema in so bolj občutljivi.

30-letna Amy Stinton se je močno prestrašila, ko je imel njen 14-mesečni sin Oliver naenkrat boleče izpuščaje po stopalih, nogicah, pod pazduho in okoli ust. Odhitela je k zdravniku, ki mu je pogledal kri in ugotovil, da se je malček okužil z virusom herpes tipa 1. To je herpes, ki povzroča izpuščaje na ustnicah. Oliver je sedaj okreval. Ima pa zdaj ta virus v telesu. Po navadi se ga nalezemo pozneje. Nato izbruhne, ko oslabi imunski sistem ali smo utrujeni.

"Lahko bi umrl"

"Mene je bolelo, ko sem gledala, kako Ollie trpi. Nisem ga mogla niti držati, ker je bilo tako hudo. Na srečo je zdravnik hitro reagiral." Hitro je ugotovil, kaj je krivo, ter otroka napotil v bolnišnico. "Če bi to trajalo še kakšen dan več ali bi bil Ollie mlajši, bi bilo veliko huje. Lahko bi umrl. Tako resno je, če se dojenček okuži z virusom herpes simpleksa. Če ne dobi hitro zdravljenja, lahko virus napade organe. Lahko pride do sepse." To je zastrupitev krvi.

"Vsi, s katerimi sem govorila, so bili šokirani, ker niso vedeli, da je herpes lahko tako nevaren. Nekaj tako nedolžnega kot poljub otroku ima lahko resne posledice, če si pred izbruhom virusa."  V bolnišnici so Oliverju pomagali s protivirusnimi in antibiotičnimi zdravili. Ne bo pa nikoli več imel takšnega izbruha, saj se je s tem njegovo telo spopadlo s tujkom in ga sedaj pozna. Najbolj nevaren je virus herpesa v prvih šestih tedna življenja novorojenčka. Že če sumite, da se vam herpes šele dela, se pravi, da vas pri ustnicah ščemi, se fizičnemu stiku z dojenčki izognite, kolikor se lahko.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587