Vizita.si
Sončne opekline

Novice

Nevaren trend 'sončnih opeklin' predstavlja veliko tveganje za raka

N.R.A.
29. 08. 2024 04.30
0

Zdravniki so ostro kritizirali resnično škodljiv trend, ki se pojavlja na družbenih omrežjih in vključuje izpostavljanje kože soncu brez zaščite.

V zadnjem času se je pojavil trend, ki spodbuja ljudi, da ne nosijo zaščite pred soncem, da se izpostavljajo soncu v najbolj nevarnih urah v dnevu, dodatno pa spodbuja ljudi k čimbolj zagoreli polti. Nepremišljen trend so ostro zavrnili zdravstveni delavci, ki pravijo, da je neverjetno nevaren in lahko povzroči kožni rak.

Nikoli ne delajte tega, ko vas opeče sonce
Preberi še
Nikoli ne delajte tega, ko vas opeče sonce

Dr. Claire Merrifield, zdravnica splošne medicine, je zgrožena nad nevarnimi nasveti, ki se širijo po družbenih medijih. ''To je še en trend na TikTok-u, ki je neverjetno nevaren in zavajajoč,'' opozarja. ''Popolnoma napačno prepričanje je tudi, da izpostavljanje aken sončni svetlobi 'zaceli' akne. UV-žarki neposredno poškodujejo DNK v kožnih celicah, kar lahko privede do mutacij, ki povzročajo kožnega raka.''

Sončne opekline
Sončne opeklineFOTO: Adobe Stock

Omenjena zdravnica še poudarja, da ''če kožo izpostavite, ne da bi jo zaščitili z zaščitnim faktorjem, potem samodejno povečate tveganje za kožnega raka. Da ne omenjam prezgodnjega staranja kože.''

Strokovnjaki priporočajo zaščito pred soncem širokega spektra UVA in UVB s faktorjem 50+.  Zaskrbljujoče je, da je navdušenje nad sončnimi opeklinami le eden od mnogih bizarnih in nevarnih trendov zaščite pred soncem, ki se pojavljajo na TikToku.

Zgolj toliko je dovolj, da dobimo sončne opekline
Preberi še
Zgolj toliko je dovolj, da dobimo sončne opekline

Nekateri tuji vplivneži celo spodbujajo uporabnike, naj naredijo lastno 'naravno' zaščito pred soncem iz sestavin, kot je goveja maščoba, in lažno trdijo, da vsebuje 'vse vrste vitaminov' in lahko 'prepreči sončne opekline'.

Kako negovati kožo poleti?
Preberi še
Kako negovati kožo poleti?

Dr. Merrifield pravi: ''Komercialne kreme za sončenje so skrbno oblikovane in strogo varnostno preizkušene, da zagotovijo učinkovito zaščito pred UV-žarki. Ko naredite svojo, ne morete vedeti, ali sploh zagotavlja zaščito.'' Poziva ljudi, naj se držijo klinično dokazanih metod zaščite pred soncem, vključno z:

- Izogibanje opoldanskemu soncu.

- Nošenje kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (najmanj faktor 50).

- Pokrivanje z zaščitno obleko.

- Zavedajte se odsevnih površin, ki lahko okrepijo UV.

''Melanom je eden najpogostejših rakov pri mladih,'' opozarja dr. Merrifield. ''Neuporaba dermatološko testirane kreme za sončenje z visokim faktorjem je za vaše zdravje slabša od kajenja.''

Vir: express

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587