Vizita.si
Povpraševanje po zdravilu, ki vsebuje rastni hormon, je v zadnjem času na črnem trgu močno naraslo, ker naj bi pospeševalo obnavljanje vezi in mišic ter razkrajanje maščob, hkrati pa naj bi obnavljalo kožo in ji dajalo večjo prožnost ter tako upočasnjevalo staranje.

Novice

Nevarno hormonsko pomlajevanje

E.T.
01. 02. 2010 15.27
0

V želji po mladostnem videzu so ljudje pripravljeni poseči po marsičem. Na črnem trgu je veliko povpraševanje celo po zdravilu, ki vsebuje rastni hormon in ki naj bi upočasnilo staranje. A takšno pomlajevanje je lahko zelo nevarno, opozarjajo strokovnjaki.

Povpraševanje po zdravilu, ki vsebuje rastni hormon, je v zadnjem času na črnem trgu močno naraslo, ker naj bi pospeševalo obnavljanje vezi in mišic ter razkrajanje maščob, hkrati pa naj bi obnavljalo kožo in ji dajalo večjo prožnost ter tako upočasnjevalo staranje.
Povpraševanje po zdravilu, ki vsebuje rastni hormon, je v zadnjem času na črnem trgu močno naraslo, ker naj bi pospeševalo obnavljanje vezi in mišic ter razkrajanje maščob, hkrati pa naj bi obnavljalo kožo in ji dajalo večjo prožnost ter tako upočasnjevalo staranje.FOTO: iStockphoto

Zdravilo somatropin vsebuje rastni hormon in se v medicini uporablja le za tiste bolnike, ki jim primanjkuje rastnega hormona. Običajno naš organizem v dobi rasti izloča veliko rastnega hormona – v povprečju ga ima 20-letnik v telesu okrog 500 mikorgramov, pri 30. letu starosti pa se njegovo izločanje upočasni. Tako količina rastnega hormona pri 40. letu znaša le še 200 mikrogramov, pri 80. letu pa samo še 25. Če so pri posamezni starosti te številke bistveno prenizke in če preiskave potrdijo, da telesu primanjkuje rastnega hormona, je potrebno ustrezno zdravljenje. Kaj somatropin naredi zdravemu telesu, še ni raziskano, kajti do pred kratkim strokovnjakom niti na pamet ni prišlo, da bi oseba brez težav z izločanjem rastnega hormona hotela na vsak način jemati zdravilo.

Pomlajevanje z rastnim hormonom je lahko zelo nevarno, poleg tega ne obstajajo nikakršni dokazi, da ima zdravilo z rastnim hormonom res vpliv na pomlajevanje, opozarjajo strokovnjaki.
Pomlajevanje z rastnim hormonom je lahko zelo nevarno, poleg tega ne obstajajo nikakršni dokazi, da ima zdravilo z rastnim hormonom res vpliv na pomlajevanje, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: iStockphoto

A na črnem trgu je povpraševanje po zdravilu, ki vsebuje rastni hormon, močno naraslo. Razlog? Pospeševalo naj bi obnavljanje vezi in mišic ter razkrajanje maščob, hkrati pa naj bi obnavljalo kožo in ji dajalo večjo prožnost ter tako upočasnjevalo staranje. Ena od britanskih uporabnic tega zdravila, ki tamkajšnjim medijem ni hotela razkriti svoje identitete, je povedala, da vsak mesec za ta čudežni eliksir mladosti, ki ga kupi prek interneta, odšteje skoraj 700 evrov. In čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je izdelek za zdravega človeka lahko nadvse nevaren, je ta anonimna uporabnica nad njim navdušena. ''To je čudovita zadeva,'' pravi. ''Ko sem si pred nekaj leti na smučanju poškodovala ramenske vezi in ko po dveh letih moja rama ni bila nič boljša, sem na priporočilo prijatelja poskusila to zdravilo z rastnim hormonom. In po treh mesecih je bila moja rama pozdravljena. Še več – moje oči so bile večje, koža bolj čvrsta in napeta, celo barva polti je bila lepša in lasje bolj gosti. Celo spala sem bolje kot kadar koli prej in imela veliko več energije.''

A zdravniki opozarjajo, da lahko ima jemanje rastnega hormona številne negativne učinke na zdravje. ''Stranski učinki zdravila z rastnim hormonom pri ljudeh, ki jim ga sicer primanjkuje, so raznoliki – na primer težave z ravnotežjem. A za takšne paciente je vendale bolje prenašati stranske učinke kot živeti brez rastnega hormona. A to nikakor ne drži za zdrave ljudi,'' razlaga John Monson z londonske endokrinološke klinike in opozarja, da lahko zdravilo pri zdravih ljudeh pusti številne negativne posledice, na primer diabetes ali celo kakšno rakavo obolenje. ''Povsem možno je, da jemanje zdravila z rastnim hormonom povečuje tveganje za razvoj raka. A zagotovo ne vemo, saj na tem področju še ni opravljenih dovolj raziskav.'' Strokovnjaki s stanfordske univeze, ki so vendarle poskušali ugotoviti vplive zdravila na zdrav organizem, pa svarijo: ''Na podlagi naših ugotovitev lahko rečemo, da zdravil z rastnim hormonom ni pametno uporabljati kot lepotne terapije proti staranju. Na dolgi rok vam lahko namreč naredi veliko škodo.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587