Vizita.si
Na Švedskem se je rodil prvi dojenček s pomočjo presajene maternice. Novorojenček imenovan Vincent se je rodil s carskim rezom dva meseca prezgodaj, a je s svojimi prvimi kriki vsem prisotnim ob porodu prinesel olajšanje in solze sreče. (Slika je simbolična)

Novice

Nevejeten dosežek švedskih zdravnikov

K.B.
06. 10. 2014 10.39
7

Prejšnji mesec se je na Švedskem rodil prvi dojenček, ki je bil donošen s pomočjo presajene maternice. Gre za velik medicinski preboj, ki ga zdravniki primerjajo celo s prvo presaditvijo srca, ki je bila opravljena leta 1960. V naslednjem mesecu pa pričakujejo še dva podobna čudežna poroda.

Na Švedskem se je rodil prvi dojenček s pomočjo presajene maternice. Novorojenček imenovan Vincent se je rodil s carskim rezom dva meseca prezgodaj, a je s svojimi prvimi kriki vsem prisotnim ob porodu prinesel olajšanje in solze sreče. (Slika je simbolična)
Na Švedskem se je rodil prvi dojenček s pomočjo presajene maternice. Novorojenček imenovan Vincent se je rodil s carskim rezom dva meseca prezgodaj, a je s svojimi prvimi kriki vsem prisotnim ob porodu prinesel olajšanje in solze sreče. (Slika je simbolična)FOTO: iStockphoto
Dve bodoči mamici loči le nekaj tednov pred porodom s pomočjo presajene maternice, ki jima ju je podarila njuna lastna mati. Bodoči mamici bosta tako prvi, ki sta svoja otroka donosili s pomočjo presajene maternice. Prvi dojenček, rojen na ta način, je bil Vincent, ki se je rodil že pred mesecem dni, a je njegovo rojstvo nekaj časa ostalo skrivnost, saj so bili nad njim presenečeni celo zdravniki.

Če se je Vincent rodil s pomočjo maternice darovalke, ki z njim ni v sorodu, se bosta naslednja dva dojenčka rodila v maternici svoje babice. Neverjeten poseg bo tako omogočil, da bo ena maternica na svet prinesla dve generaciji otrok iste družine.

Čudežno rojstvo malega Vincenta prinaša novo upanje tudi ostalim ženskam po svetu, ki so se rodile brez maternice, so jim to morali odstraniti ali so doživele že vrsto spontanih splavov.
Čudežno rojstvo malega Vincenta prinaša novo upanje tudi ostalim ženskam po svetu, ki so se rodile brez maternice, so jim to morali odstraniti ali so doživele že vrsto spontanih splavov. FOTO: iStockphoto

Dr. Liza Johannesson iz sahlgrenske univerzitetne bolnišnice v Gothenburgu je za britanski Mail Online povedala, da obe nosečnosti dobro napredujeta in da se mamici že zelo veselita dneva, ko bosta spoznali svoja dojenčka: ''Zelo razburljivo je tudi, da je tvoja mati darovalka maternice. To je prečudovito darilo hčeri.''

Čudežna rojstva pa prinašajo novo upanje tudi ostalim ženskam po svetu, ki so se rodile brez maternice ali so jim to morali odstraniti zaradi raka ali zaradi življenjsko nevarne krvavitve med porodom. Sodobna metoda bi lahko pomagala tudi ženskam, ki so prestale večkratne spontane splave. Uporaba darovane maternice pomeni, da ima ženska lahko otroka, ki je genetsko njen in doživi izkušnjo radosti nosečnosti.

Do sedaj so podobno skušali doseči zdravniki iz Turčije in Savdske Arabije, a nobena od presaditev maternice ni prinesla poroda. Tudi ekipe zdravnikov v ZDA, na Kitajskem in Avstraliji si prizadevajo, da bi nekoč na ta način ženskam lahko omogočili izkušnjo materinstva.

Švedi so v svojem programu izvedli devet presaditev maternice, od tega jih je sedem žensk prestalo umetno oploditev. Ena od njih je bila uspešna in kmalu je na svet prijokal prvi dojenček, ki je na svet prišel s pomočjo presajene maternice, imenovan Vincent. Rodil se je s pomočjo carskega reza dva meseca prezgodaj, tehtal je le 1814 gramov in na svet prijokal z močnimi kriki, ki so vsem, ki so bili priča temu čudežnemu rojstvu, utrnile solze sreče.

Njegova 36-letna mati, ki je dolgo časa mislila, da ne bo nikoli mati, je bila ob njegovem rojstvu presrečna: ''Takoj, ko sem začutila tega popolnega dečka na svojih prsih, so se mi oči orosile, obučutila pa sem močno olajšanje. Prvič, ko sem se dotaknila mojega dojenčka, sem se počutila kot mati in bila sem presenečena nad tem, da nam je končno uspelo. Vedno sem v sebi čutila globoko obžalovanje, ker sem mislila, da ne bom mogla imeti otrok. Sedaj pa je nemogoče postalo realnost.''

Nekdanja zaprisežena športnica je namreč pri 15-ih letih izvedela, da nima maternice in mislila, da ne bo nikoli izkusila radosti maternistva. A po zaslugi darovane maternice, ki ji jo je podarila 61-letna prijateljica, in novi metodi, je pri 36-letih le uresničila svoje sanje in postala mati.

Ginekologinja dr. Johannessonova je pojasnila, da se je Vincent rodil že pred mesecem dni, a njegovega rojstva še niso želeli izpostavljati v medijih, saj še sami niso povsem verjeli, da je res. Vsi strokovnjaki so bili namreč v to rojstvo močno čustveno vpleteni. ''Bilo je, kot da bi imela svojega otroka. Bil je enak občutek – nihče ni v resnici verjel, da se bo to res zgodilo,'' je pojasnila dr. Johannessonova . Zdravnica, ki je prav tako sodelovala pri tej nosečnosti in je bila v tem času tudi sama noseča s svojim tretjim otrokom, pa je priznala: ''Bolj sem bila vključena v to nosečnost kot v svojo.''

Vincent je sedaj doma s svojima staršema, ki sta želela ostati anonimna. Normalno se doji in dobro napreduje. ''Odlično jim gre. Starša sta mi povedala, da je bila prva noč doma naporna, saj je vso noč jokal – tako kot kateri koli drug otrok. Njegov oče pa mi je rekel: 'Sedaj imamo najbolj neverjetnega dojenčka. Ni nič drugačen od ostalih otrok, a ima za povedati najbolj neverjetno zgodbo!', '' je še razkrila Johannessonova.

Dr. Pernilla Dahm Kähler, ki je skupaj z Matsom Brännströmom iz Gothenburg univerze zadnjih 15 let razvijala kompleksne kirurške tehnike za presaditev maternice in pomagala pri presaditvi maternice, je razkrila, da je ob Vincentovem rojstvu hkrati občutila občutek 'ponižnosti in ponosa'.

Profesor Brännström pa je pojasnil, da je porod znanstveni dokaz, da tehnika deluje: ''Porod daje znanstveni dokaz, da lahko koncept presaditve maternice uporabimo za zdravljenje neplodnosti zaradi pomanjkljivosti maternice, kar je do sedaj ostala zadnja neodzravljiva oblika ženske neplodnosti. Kaže tudi, da je presaditev s pomočjo žive darovalke možna, pa četudi je ta že prestala menopavzo.''

Nad dosežkom švedskih strokovnjakov pa so navdušeni tudi drugi strokovnjaki po svetu. Dr. Allan Pacey, vodja britanskega združenja za neplodnost, celo pravi, da je operacija tako pomembna kot prva presaditev srca. ''Mislim, da gre za revolucionarno operacijo. Občutek je tak kot takrat, ko smo razvili umetno oploditev ali ko je bila opravljena prva presaditev srca leta 1960. Gre za veliko spremembo. Vprašanje pa je še, ali lahko metodo večkrat ponovimo, kako zanesljiva in varna je.''

Navdušena je tudi dr.Geeta Nargund, medicinska direktorica londonske klinike za neplodnost Create fertility clinic: ''To je pomemben medicinski preboj in čestitam izurjeni ekipi, ki ga je izvedla.''
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587