''Prehrana, sestavljena iz pice, cvrtega krompirja, čipsa, testenin, riža, biskvitov, tort vsebuje veliko kalorij in malo hranilnih snovi,'' je za britanski Mail Online raziskavo pokomentirala dr. Sally Norton, svetovalka britanske nacionalne zdravstvene organizacije (NHS), ki je specializirana za hujšanje in bariatrične operacije.
Strinja se z rezultati študije in pravi, da bi se morali zdravniki bolj kot na zdravljenje bolezni osredotočiti na odpravljanje simptomov, ki kažejo na morebiten razvoj bolezni. Velik pomen pri tem pa ima hrana, ki naj bo naše zdravilo. ''Kot zdravnica se vedno znova začudim, kako malo usposobljenja je v zahodni medicini usmerjenega v dobro in kvalitetno hrano in kako malo pozornosti namenjamo pomenu zdravega prehranjevanja in preventivi pri zdravljenju bolezni. Potrebujete dokaz za to? Samo poglejte, kakšno hrano pacientom serviramo v bolnišnicah in koliko sladkorja in maščobnih prigrizkov ponujamo bolnikov bolnišnicah. Če pogledamo farmacevtsko industrijo, ki nas zdravnike spodbuje, da zdravimo sladkorno bolezen tipa 2, visok holesterol in bolezni srca ter druga stanja povezana s slabo prehrano z dragimi zdravili namesto z bolj zdravo prehrano. Hipokrat, oče medicine, je imel prav, ko je rekel pred 2000 leti: 'naj bo hrana vaše zdravilo'. Pa kljub temu v 21. stoletju zadnja ameriška študija pokaže, kako veliko število Američanov je podhranjenih. Ja, prav ste prebrali. Čeprav imajo v ZDA veliko stopnjo debelosti, je večina prebivalstva podhranjenega!''
''Ti podatki so zame, ki sem zdravnica, neizmerno frustrirajoči in predvidevam, da podatki za Britanijo niso veliko boljši. Morda se zdi šokantno, da si lahko hkrati debel in podhranjen, a morda to ni tako presenetljivo, če pogledamo koliko hranljivih snovi je v številnih običajnih prigrizkih.''
Da je hrana v resnici naše zdravilo, pričajo tudi številne sodobne raziskave, ki kažejo, kako velik vpliv zdrava prehrana na naše zdravje.
Srce
Raziskave kažejo, da je za zdravje srca potrebno uživati prehrano bogato z zelenjavo, sadjem in ribami. Na ta način lahko celo ljudje, ki se spopadajo s srčno-žilnimi boleznimi, v veliki meri zmanjšajo možnosti za drugi srčni infarkt ali kap.
Sladkorna bolezen
Še ena študija s Harvarda je pokazala, da uživanje večje količine sadja – še posebej borovnic, grozdja in jabolk močno zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
Mentalno zdravje
Številne študije so pokazale povezavo med uživanjem prehrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, in dobrim zdravjem naših možganov.
Kap
Mediteranska prehrana, ki vsebuje tudi veliko oreščkov, lahko zmanjša tveganje za kap, trdi ameriško združenje za bolezni srca.
Rak
Več kot 25 študij je pokazalo, da uživanje veliko vlaknin zmanjšuje tveganje za razvoj raka črevesja.
So ti podatki slaba novica? V resnici ne, saj dajejo jasno sporočilo, da je zdravje našega telesa v resnici v naših rokah. Z izbiro zdrave hrane lahko preprečite številne bolezni in si tudi pomagate pri okrevanju, če se bolezen že pojavi.
Tudi znanstvenik, ki je izumil žarnico, Thomas Edison se je pomena zdrave prehrane dobro zavedal. Pred 100 leti je rekel: ''Zdravniki v prihodnosti ljudi ne bodo več zdravili z zdravili, ampak bodo preprečevali bolezni z zdravo prehrano.'' Morda bi njegov nasvet danes moralo pričeti jemati bolj resno.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV