Vizita.si
image (28)

Novice

Neverjetno, kako preprosto je shujšal

L.E.
01. 03. 2013 15.22
9

Potem ko se je zaradi odvečne teže osramotil pred svojimi tremi hčerami, se je odločil, da je nastopil skrajni čas za spremembo. Toda niti sam si ni mislil, da mu bo to uspelo tako preprosto.

Pete Cavender je bil včasih navdušen športnik, ki je s svojimi prijatelji redno igral tako ragbi kot kriket. Toda, ko se je posvetil službi, zaradi katere je moral velik del dneva potovati s svojim kombijem, je imel naenkrat vse manj časa za šport, poleg tega se je navadil prehranjevati kar med potjo, in to ponavadi s hitro hrano ali prigrizki, ki jih je kupil na bencinskih črpalkah. 37-letni inženir se niti sam več ne spomni, kdaj je nenadoma tehtnica začela kazati že neverjetnih 146 kilogramov. Vmes je šport celo povsem opustil, saj se je komajda premikal in se je zelo hitro poškodoval, za povrh je večino prostega časa raje posvetil svojim trem hčerkam.

Toda ravno zaradi njih se je lani odločil, da mora izgubiti odvečno težo. Skupaj so obiskali zabaviščni park ter se odločili, da se z debli spustijo po divji reki. Toda dan, ki naj bi bil zabaven, je dobil grenak priokus, ko je Pete ugotovil, da je tako težak, da voda debla sploh ne more premikati naprej. Medtem ko so se okoli njega vsi smejali, je moral iz njega sestopiti in ga ob strani sam pomikati do cilja. “Vsi so me gledali in se smejali in tudi sam sem se šalil na svoj račun, da bi prikril, kako osramočenega se počutim. Najtežje mi je bilo, ker so vse to videle tudi moje hčere.“ V tistem trenutku se je odločil, da bo postal človek, na katerega bodo ponosne.

Poleg tega se je zavedal, da odvečni kilogrami ogrožajo njegovo zdravje, on pa je želel biti za svoje otroke čim dlje povsem zdrav in vitalen. “Moj pas je meril že 122 centimetrov, zato sem se začel zavedati, da lahko, če čim prej ne spremenim svojih življenjskih navad, še kako hitro zbolim,“ pove. “Ker sem inženir, si vedno najprej ogledam, kako je do nečesa prišlo. Takšen pristop sem uporabil tudi pri svojem hujšanju. Najprej sem analiziral, kaj me je do debelosti pripeljalo, in nato to spremenil.“ Ugotovil je, da je že leta jedel prevelike obroke. V restavraciji s hitro prehrano bi si denimo naročil kar meni za celo družino. Zaradi tega je svoje prehranske navade obrnil na glavo in začel peči celo svoj kruh. “Običajna rezina kruha ima okoli 0,5 kj (120 kalorij) – moja jih ima 0,2 kj (55 kalorij). Namesto sladkorja sem namreč v zmes dodal umetno sladilo.“ Poleg tega si je na telefon namestil aplikacijo, s katero je lahko preprosto sešteval, koliko energije je zaužil z vsakim obrokom. “Kmalu sem se navadil, da sem užival za polovico manj hrane kot prej.“

Medtem ko si je včasih komajda lahko še kupil lepe hlače, je s pravilnim prehranjevanjem in redno telovadbo v samo treh mesecih že izgubil 19 kilogramov. Ker ni mogel več teči po igrišču s svojimi prijatelji, je začel redno plavati. Tako se je lahko gibal, ne da bi obremenjeval svoje sklepe. Vsakič bi preplaval tudi po kilometer in pol. “Kilogrami so se začeli kar topiti,“ pripoveduje. Prej jih je imel 146, danes jih ima malo manj kot 95. Tako jih namerava izgubiti še 12. Največ mu pomeni, da so hčerke nanj tako ponosne. “Pravijo mi: očka, končno te lahko objamemo,“ je ganjen. “Komaj čakajo, da se poleti spet odpravimo v zabaviščni park. In takrat se bomo najprej spet z debli spustili po divji reki ter se tokrat ob tem samo zelo zabavali.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587