Vizita.si
Včasih se nikakor ne moremo znebiti odvečnih kilogramov.

Zdravje

Odkrili, kaj vse nam onemogoča hujšanje!

K.P.
03. 07. 2012 09.26
12

Se že celo večnost trudite, da bi izgubili odvečne kilograme, a nikakor ne gre? Težava je morda tam, kjer je sploh ne bi pričakovali. Ne boste verjeli, kaj vse nam otežuje hujšanje!

Včasih se nikakor ne moremo znebiti odvečnih kilogramov.
Včasih se nikakor ne moremo znebiti odvečnih kilogramov.FOTO: iStockphoto

Če morda sumite, da je za trmastimi odvečnimi kilogrami, ki nikakor nočejo stran, nekaj drugega kot le potreba po zdravem prehranjevanju in rednem gibanju, imate prav. Najnovejša britanska raziskava potrjuje, da na uspešnost našega hujšanja vpliva kar 108 dejavnikov. Upoštevati je namreč treba vse, od uporabljanja daljinskega upravljalnika za televizijo pa do tega, s kom se družimo. Hujšanje nam lahko upočasnijo tudi naši geni in nagnjenost k temu, da namesto hoje raje izberemo vožnjo z avtomobilom. Medtem ko nekaterih dejavnikov, kot so geni, ne moremo spreminjati, lahko na druge vplivamo, zatrjujejo avtorji raziskave z britanskega združenja za prehrano (British Nutrition Foundation), ki te dejavnike delijo na sedem skupin: družbeni, psihološki, prehrambene navade, telesna vadba, okolje, fiziologija in mediji.

Na naše hujšanje vpliva tudi to, s kom se družimo.
Na naše hujšanje vpliva tudi to, s kom se družimo. FOTO: iStockphoto

Kaj nam onemogoča hujšanje?

Med družbenimi dejavniki je med drugim na primer vprašanje o tem, s kom se družimo. Četudi so lahko naši prijatelji zelo zabavni, naša dieta ne bo uspešna, kadar nas spodbujajo k uživanju čezmerno kalorične hrane in ne podpirajo naše odločitve, da se redno gibamo. Kadar hrano dojemamo kot nekaj, s čimer se lahko nagradimo ob vsakem izgubljenem kilogramu, si prav tako ne delamo usluge. Med navade, ki nas bolj kot h gibanju spodbujajo k sedenju, spada na primer uporaba daljinskega upravljalnika in vožnja z avtomobilom namesto hoje. Kadar hujšamo, je zelo pomembno tudi, da imamo dovolj spanca, saj zaradi utrujenosti čez dan radi posežemo po prigrizkih, ki nam hitro dvignejo energijo, a so tudi močno kalorični.

Majhni ukrepi za velike spremembe

Avtorji raziskave predlagajo opustitev uporabe daljinskega upravljalnika in namesto tega priporočajo ročno menjavanje televizijskih programov. Med reklamami se lahko lotimo kakega hišnega opravila, saj naj bi s tem pokurili okoli 40 kalorij (170 kJ). Celo za tako enostavno stvar, kot je nemirno topotanje z nogami, medtem ko sedimo, pokurimo približno 350 kalorij (1.400 kJ) dnevno. "Imamo kar nekaj izbire glede tega, kakšne spremembe bomo uvedli v življenje, da izgubimo odvečne kilograme. Zelo dobro je, če znotraj vsake od sedmih skupin dejavnikov izberemo vsaj eno," pojasnjuje nutricionistka Bridget Benelam.

Kadar nimamo dovolj spanca, imamo zaradi utrujenosti čez dan veliko željo po sladkem.
Kadar nimamo dovolj spanca, imamo zaradi utrujenosti čez dan veliko željo po sladkem.FOTO: iStockphoto

Dejavniki hujšanja po skupinah

Družbeni: spodbuda sovrstnikov, da jemo nezdravo hrano; osamljenost; dolg delavnik
Psihološki: stres in nizka samopodoba; prigrizki zaradi zdolgočasenosti; obravnavanje hrane kot nagrade
Prehrambene navade: velike porcije hrane pri obrokih; hitro uživanje hrane; impulzivno in nepremišljeno nakupovanje hrane
Telesna vadba: vožnja z avtomobilom namesto hoje; uporaba daljinskega upravljalnika; premalo gibanja v naravi
Okolje: delovno mesto; previsoka cena vstopnice za fitnes; zanašanje na naprave, ki nam olajšajo fizično aktivnost
Fiziologija: pomanjkanje spanca; geni; želja po kalorični hrani
Mediji: vpliv fotografij nerealno suhih zvezdnic; stalno sedenje pred televizorjem ali računalnikom; reklame za nezdravo hrano

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587