Vizita.si
image (28)

Novice

Ni bil samo zobobol!

L.E.
18. 03. 2016 10.02
0

"Izkazalo se je, da je moj zobobol – rak," pove najstnica. Utripajoča bolečina v njeni čeljusti ni bila povezana z zobmi, ampak s tumorjem, ki je na tem mestu začel rasti in postal že velik kot grah. 18-letna Nadia si ni mislila, da bo pri svoji starosti že prestala takšno preizkušnjo.

 

Ko je 18-letno Nadio Hobbs začelo boleti v čeljusti, se ni ustrašila. Prepričana je bila, da ji je začel rasti modrostni zob. Angležinja si ni niti predstavljala, da bi takšen simptom pri njenih letih lahko predstavljal tumor.

Ko je obiskala zobozdravnika, je ta takoj videl, da ji ne rastejo modrostni zobje. Poslal jo je k zdravniku, ki je naredil krvne preiskave, saj je sumil, da ima mumps. Toda krvne preiskave niso razkrile, kaj je narobe. Ko je bolečina postajala vse hujša, jo je neki večer mama odpeljala na urgenco. Tam so postavili diagnozo: redek rak mehkih tkiv. Magnetna resonanca je pokazala, da je tumor že velik kot grah. Na srečo se je po kemoterapiji zmanjšal za tri četrtine.

"Nikoli si nisem mislila, da imam lahko pri svojih letih raka. Mama je bila zaskrbljena že od vsega začetka, jaz pa sem bila pomirjena, da je pač nekaj narobe z zobmi in bo zobozdravnik to že uredil." Potem je bolečina postajala vse hujša, zobozdravnik in zdravnik pa nista vedela, kaj se dogaja. "Ko se nisem mogla več niti nasmehniti, je mama dejala, da je zdaj pa dovolj in me odpeljala na urgenco." Tam so z več testi in magnetno resonanco našli tumor. Takoj so naredili še biopsijo in ugotovili, da je tumor rakav.

"Bilo je, kot bi me kdo udaril z opeko. Bila sem prestrašena, zelo dolgo sem jokala. Na srečo imam najboljšo mamo na svetu, ki mi stoji ob strani, in skupaj sva rekli, da bova tudi to premagali." Do zdaj je bila na kemoterapiji, kmalu bo začela še radioterapijo. "Pred diagnozo sem bila večinoma bolj zdrava in na splošno precej zadovoljna z življenjem. Razmišljala sem, na katero fakulteto bi se vpisala. Rak pa me je najprej povsem dotolkel. Nekateri dnevi so bili res težki. Nihče se ne more pripraviti na to, kako naporno je zdravljenje. Na srečo se tumor manjša."

"Poskušam ostati pozitivna, hvaležna pa sem tudi, ker sem med zdravljenjem spoznala veliko izjemnih ljudi. Pa tudi ker je moj fant ostal z mano in mi je v veliko oporo." Ostal je tudi, ko ji je bilo zelo težko sprejeti, da ji izpadajo lasje. Vse skupaj je huda preizkušnja, ki jo bo morala prestati, a samo upa, da bo imela srečen konec.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587