Vizita.si
Kapa, šal in rokavice - nepogrešljivi dodatki za hladne zimske dni.

Novice

Ni gripa, ni prehlad – lahko je astma!

Ni.J.
22. 01. 2010 09.15
0

Piskanje v pljučih, zasoplost in močan kašelj niso vedno le simptomi navadnega prehlada. Lahko gre za obliko astme, ki jo povzroča hladno vreme ali pa bolezen srca. Preverite simptome!

Kapa, šal in rokavice - nepogrešljivi dodatki za hladne zimske dni.
Kapa, šal in rokavice - nepogrešljivi dodatki za hladne zimske dni.FOTO: iStockphoto

Hladno vreme in nizke temperature so običajno glavni krivec za nastanek prehlada, lahko pa spodbudijo tudi izbruh bolezni, ki je prej niste imeli. Preberite, kako poskrbeti za preventivo in kako prepoznati opozorilne znake bolezni, ki jih povzroča zimsko vreme.

Ko hladno vreme povzroči težave z dihanjem

Krči v pljučih, ki otežujejo dihanje, v hladnem vremenu niso nič nenavadnega. Pri nekaterih ljudeh pa lahko mrzel zrak sproži napade astme, četudi je prej niso imeli. Simptomi take astme so kašelj, sopenje in nezmožnost globokega vdiha.

Če pri normalnem vdihovanju hladnega zraka v pljučih začutite močno bolečino, vam zmanjkuje sape ali vas stiska v pljučih, takoj obiščite zdravnika.
Če pri normalnem vdihovanju hladnega zraka v pljučih začutite močno bolečino, vam zmanjkuje sape ali vas stiska v pljučih, takoj obiščite zdravnika. FOTO: iStockphoto

Eden od načinov preprečevanja teh simptomov je uporaba inhalatorjev. To bo sprostilo krče, ki onemogočajo, da bi zrak prosto prehajal v pljuča. Pred uporabo inhalatorja se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo povedal, kateri je za vas najprimernejši.

Zaščitite pa se lahko tudi tako, da v hladnem vremenu okoli ust in nosu nosite šal ali ruto, ki bo ogrela vdihan zrak, preden bo ta dosegel vaša pljuča.

Bolečine v prsnem košu

Tako kot lahko hladen zrak povzroči krčenje pljučnih mišic, lahko povzroči tudi krčenje oziroma ožanje krvnih žil in naraščanje krvnega pritiska. Če pri normalnem vdihovanju hladnega zraka v pljučih začutite močno bolečino, vam zmanjkuje sape ali vas stiska v pljučih, takoj obiščite zdravnika, saj bi to lahko bil prvi znak, da imate težave s srcem. Že minimalen napor na hladnem zraku bi v takem primeru lahko bil usoden.

Če že imate težave s srcem in v prsnem košu v mrazu občutite bolečino, se posvetujte z zdravnikom, ali je dobro vzeti nitroglicerinsko tableto 15 do 20 minut pred odhodom na mrzel zrak.

Mravljinčenje je lahko znak Raynaudovega sindroma

Mravljinčenje se običajno pojavi pri dolgi izpostavljenosti mrazu, nekateri pa mravljince občutijo že pri najmanjši izpostavljenosti mrazu. V tem primeru gre za Raynaudov sindrom, ki že pri minimalnem padcu temperature sproži močno krčenje, stiskanje in zapiranje malih arterij. Pri tem lahko pride do slabše prekrvavitve in mravljinčenja. Napadi se pojavijo hitro, trajajo lahko od nekaj minut do več ur, koža pa pobledi, pomodri in pordeči. V resnejših primerih lahko pride tudi do popolne zapore žile, ki povzroči nastanek vnetja ali gangrene.

Pri Raynaudovem sindromu pride do mravljinčenja že pri minimalni izpostavljenosti mrazu.
Pri Raynaudovem sindromu pride do mravljinčenja že pri minimalni izpostavljenosti mrazu.FOTO: iStockphoto

Prizadeti lahko za preprečevanje napadov mravljinčenja jemljejo zdravila, ki so še posebej potrebna, če je situacija tako resna, da vpliva na vaše sposobnosti v zimskih mesecih. Ostali nosite rokavice, ki bodo ohranjale vaše roke tople in preprečevale ožanje arterij.

Krvavenje iz nosa

Krvavenje iz nosa je pozimi povsem običajno in je posledica osušenih nosnic, ki lahko zaradi vlažnega in hladnega ali pa zaradi izsušenega zraka v ogrevanih stanovanjih počijo. Uporabljajte razpršila za nos in poskrbite, da bodo vaše nosnice vedno navlažene.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587