Vizita.si
image (28)

Novice

Smrtonosno bolezen zamenjali za gripo

L.E.
05. 10. 2012 07.51
2

Komaj dveletna Georgia je bila še dva dni pred svojo smrtjo vesela in razigrana deklica. Nato je nenadoma zbolela ter veliko prezgodaj umrla, saj ni dobila pravega zdravila.

Komaj dveletna Georgia Keeling iz angleškega mesta Norwich je umrla veliko prezgodaj. Vesela in razigrana deklica se je še dva dni pred svojo smrtjo brezskrbno igrala, nato pa nenadoma razvila simptome bolezni. Dobila je vročino, izgubila apetit, bruhala, bila zelo nemirna. Njeni starši sto poklicali pediatra, vendar jim je njegova medicinska sestra razložila, da je zaradi epidemije svinjske gripe (bil je avgust leta 2009) gneča tolikšna, da bi se pri zdravniku lahko zglasila šele čez dva dni. Poklicala sta tudi posebno telefonsko linijo, prek katere se je bilo mogoče posvetovati, ali ima oboleli svinjsko gripo, toda ker je bil v klinični sliki še izpuščaj, so jima ti zagotovili, da ne gre za to težavo.

Mamica Natasha Keeling se je odločila, da bo poklicala reševalno vozilo. To je res prispelo, vendar je njegov zdravnik zaključil, da je vseeno kriva svinjska gripa. “Dali so mi zdravilo in mi dejali, da samo poskušam zbiti njeno temperaturo,“ pripoveduje. “Čutila sem olajšanje, saj sem zaupala diagnozi in bila prepričana, da sem dobila vse, kar potrebujem, da ji pomagam.“ Toda hčerkino zdravstveno stanje se je vztrajno slabšalo. “Ko sem odšla samo na stranišče, je za menoj vpila: mama, mama. Delovala je resnično slabo.“ Le nekaj ur pozneje je deklica prenehala dihati. Natasha jo je panično poskušala oživeti, spet je poklicala reševalno vozilo. Ko jo je to pripeljalo do bolnišnice, je bilo žal že prepozno. Zdravniki so ugotovili, da je mala Georgia umrla zaradi akutne meningokokne sepse, oblike meningitisa, pri kateri pride do zastrupitve krvi z meningokokno bakterijo.

Gre za zelo nevarno bolezen, za katero obolevajo predvsem otroci, in sicer največkrat med drugim in petim letom starosti. Sicer ni tako lahko prenosljiva, kot sta gripa ali prehlad, toda če smo z okuženo osebo v zelo bližnjem kontaktu (nas ta denimo poljubi, blizu nas govori,  zakašlja ali zakiha), lahko kaj hitro zbolimo tudi sami. To je še posebej problematično, ker ima meningitis inkubacijsko dobo, zaradi česar se prvi simptomi pojavijo šele dva do deset dni po okužbi. Prvi simptomi pa so vročina, mrzlica in glavobol, precej hitro jim sledijo večji občutek slabosti, bruhanje, nemirnost, na koži se lahko pojavi izpuščaj. Reagirati je treba takoj, oboleli mora pri prejeti antibiotik. Če tega ne dobi, lahko smrt pri akutni obliki nastopi že v treh dneh. Zaradi tega zdravniki preventivno predpišejo antibiotik celo vsem, ki so bili z okuženim v stiku.

Reševalna služba mesta Norwich je v tem žalostnem primeru priznala, da je prišlo do hude napake in se družini opravičila. Na žalost jih je zmedlo tudi to, da je dekličina starejša sestra ravno res prebolela svinjsko gripo. Zdravniške napake imajo žal lahko nadvse hude posledice.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587