Vizita.si
image (28)

Novice

Tragični izid prve presaditve rok in nog

Ni.J.
28. 02. 2012 09.33
15

27-letnik iz Turčije je bil prvi človek na svetu, ki je prestal četverno presaditev okončin. Čeprav se je sprva zdelo, da je operacija uspela, je bila obremenitev pacientovega telesa prevelika.

27-letni Sevket Cavdar, ki je brez vseh okončin ostal leta 1998, ko ga je stresla elektrika, je prvi na svetu prestal istočasno presaditev vseh štirih okončin – rok in nog. Operacijo so opravili v ankarski bolnišnici Hacettepe University Hospital.

Poseg, pri katerem je sodelovalo kar 52 zdravnikov, je vodil kirurg dr. Murat Tancer, trajal pa je kar 20 ur. Čeprav je bilo sprva videti, da je bila operacija uspešna, so morali 27-letniku zaradi hudih zapletov, preobremenitve srca in žilnega sistema, presnovnih motenj ter nekompatibilnosti tkiva že naslednji dan odstraniti najprej eno nogo, še naslednji dan pa vse druge okončine. “V tem primeru so zdravniki dali življenju prednost pred okončinami,“ je za ABC News povedal ameriški rekonstrukcijski kirurg dr. L. Scott Levin, ki sicer ni sodeloval pri posegu. “Očitno je Cavdar po posegu padel v šok, saj so presajeni udi potrebovali ogromno krvi, da so se 'prijeli'. Takrat je njegov imunski sistem začel v krvni obtok sproščati tako imenovane metabolite oziroma presnovke in poškodoval celoten krvni obtok. V takšnih primerih je treba amputirati presajene okončine in rešiti pacientovo življenje.“

Zatem ko se je 200 zdravnikov kar 90 ur mučilo rešiti Sevketovo življenje, pa je mladi Turek izgubil bitko. “Kljub temu da smo se ga na vso moč trudili rešiti, je metabolično neravnovesje zahtevalo življenje našega pacienta,“ je ob njegovi smrti izjavil predstavnik ankarske bolnišnice.

Dr. Levin je pojasnil, da je presaditev več okončin naenkrat izjemno zapleten poseg, ki zahteva dobro načrtovanje operacije, natančno koordinacijo kirurgov in celotnega zdravniškega osebja med posegom, veliko mero previdnosti, znanja in načrtovanja ukrepov v primeru morebitnih zapletov. “Pred takšnimi posegi je treba dobro preračunati, ali je pacientovo telo sposobno prenesti takšno obremenitev, sicer je bolje presaditi vsako okončino posebej. Menim, da pacient lahko normalno prenese maksimalno presaditev dveh okončin naenkrat in ne več.“

Operacija je bila že drugi turški poskus presaditve več udov naenkrat. Pred približno dvema mesecema so namreč v bolnišnici v Antaliji turški zdravniki neuspešno presadili tri okončine hkrati. V tem primeru so morali pacientu zaradi nekompatibilnosti tkiva odstraniti eno nogo, roke pa so bile uspešno presajene.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623