Vizita.si
image (28)

Novice

Ni se zavedala, da ji to ogroža življenje!

L.E.
05. 01. 2016 08.16
9

25-letni Gemmi se je pred desetimi leti na obrazu pojavilo novo materino znamenje. Mati jo je peljala k dermatologu, a še ni bilo rakavo. Ko se je oktobra odločila za odstranitev, pa je izvedela strašno novico. Rak se je kar nekaj časa razvijal.

25-letna Angležinja Gemma Cottham se je v začetku oktobra vrnila s potovanja s svojim zaročencem Paulom Welshem. Odpravila se je k dermatologu, ker se je odločila, da si da odstraniti materino znamenje, ki se ji je pojavilo pred desetimi leti. Čeprav je zdravnik takrat ugotovil, da ni nevarno, je imela občutek, da se v zadnjem času spreminja. In dobro, da je spet obiskala dermatologa, ker je ta odkril, da se je razvil melanom. 

Najprej je bila diagnoza, da je rak v drugem stadiju, a nadaljnje preiskave so pokazale, da se je razširil na bezgavke, kar je pomenilo, da je že v tretjem stadiju. Potrebovala je operacijo, s katero so ji odstranili melanom pa tudi bezgavke na levi strani vratu. Poseg je vplival tudi na živčevje v tem delu telesa, zato se mora še vedno s fizioterapijo boriti proti zmanjšani občutljivosti v levem delu vratu in levi roki, na levo uho pa tudi slabše sliši. 13. januarja naj bi izvedela, ali je uspela premagati zahrbtno bolezen.

"Ne želim nikogar prestrašiti s tem, da kažem svoje brazgotine. Rada bi samo pokazala, kaj lahko naredi rak," pripoveduje. "Težko je, ampak s tem sem se morala spoprijeti in ljudi bi rada opozorila, da morajo biti pozorni na svoja materina znamenja, ker se lahko izkažejo za rakava. Ne bi jih smeli ignorirati. Ker imam občutek, da bi se marsikdo raje pretvarjal, da njega rak ne more prizadeti. A bolje je biti pozoren, kot pa se s težavo spoprijeti šele, ko prestopi prag tvojega doma. Želim opozoriti, da je melanom nekaj, kar nas lahko vse prizadene. Ljudje bi si morali materina znamenja pregledovati. Ker če se jaz ne bi odločila, da si svoje materino znamenje odstranim – me danes ne bi bilo več tukaj." 

Po operaciji pa ji je za vedno ostal tudi zelo viden spomin - brazgotina, ki se začne pri ušesih in nadaljuje do vratu. "To je za dekle sploh pa za bodočo nevesto največja nočna mora," se nasmehne. "Ampak mene ne moti. Upam samo, da bom preživela. In še s tem lahko sedaj navdihujem ljudi, da se res začnejo zavedati, da morajo biti pozorni na svoja materina znamenja. Ni ravno lahko živeti s takšno brazgotino, ker ljudje na ulici strmijo vate in sploh na začetku me je bilo kar malo sram. Ampak kaj naj naredim – naj jo skrivam? Sedaj je to del mojega življenja, to je sedaj del mene in takšna se moram vzljubiti."

Melanom je rak, ki se začne na koži, nato pa se lahko razširi na druge organe. Najpogostejši prvi znak je pojav novega materinega znamenja ali sprememba starega. Lahko se poveča, spremeni obliko ali barvo, lahko začne srbeti ali krvaveti. To se lahko zgodi kjer koli na telesu, ampak najpogosteje na mestih, ki so bolj izpostavljena soncu – na hrbtu, nogah, rokah in obrazu. Težava s pravočasnim odkrivanjem melanomov je, da postanejo simptomi veliko krat očitni šele, ko je rak že močno napredoval. Zato je treba biti pozoren na res najmanjše spremembe.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587