Vizita.si
image (28)

Novice

Nihče ni verjel, da bosta preživela

S.C.
17. 02. 2012 08.02
0

Billy in Kaydon James sta se izkazala za prava mala borca. Rojena štiri mesece prezgodaj nista skupaj tehtala niti kilogram, zato so bili zdravniki prepričani, da ne bosta preživela. Toda dvojčka sta čudežno okrevala in po štirih mesecih le zapustila bolnišnico.

28-letna Kelly Hough in 25-letni Gareth James iz britanskega mesteca Sale Moor sta po mesecih nenehnega strahu in pričakovanja slabih novic končno presrečna. Po več neuspelih poskusih, da bi spočela otroka, sta se odločila za umetno oploditev in novica, da pričakujeta dvojčka, je bila zanju pravi čudež. Toda kmalu so se njune sanje spremenile v nočno moro. "V petem mesecu nosečnosti sem nenadoma začutila močne krče v predelu trebuha, kar me je močno prestrašilo," se spominja Kelly. "Vedela sem, da dvojčki na svet ponavadi prijokajo prej, toda štiri mesece prezgodaj se mi kljub temu ni zdelo ravno običajno." Pa vendar se je zgodilo.

Po prihodu v bolnišnico zdravniki žal niso mogli zaustaviti poroda in tako je mlada mama povila dvojčka ter ju poimenovala Billy in Kaydon. Vsi so bili prepričani, da malčka ne bosta preživela, saj nihče od njiju ni bil težji od pol kilograma. Nemudoma sta bila odpeljana na intenzivno nego, saj je njuno življenje viselo na nitki. "Bilo je grozno gledati dve tako majceni bitjeci v inkubatorju, zavedajoč se, da sta to tvoja otroka, za katera skoraj ni možnosti, da bi preživela," pove vidno izčrpana Kelly.

Toda ti dve drobceni bitjeci se nista predali. Kljub temu, da sta se malčka rodila z dolgim seznamom zdravstvenih težav, od zlatenice do možganskih krvavitev, sta počasi, a zanesljivo okrevala. "Predanost in strokovna oskrba zdravniškega osebja ter najina neizmerna ljubezen so zaslužni, da lahko moja otročička po štirih mesecih intenzivne nege končno zapustita bolnišnico," s solzami sreče v očeh še pove Kelly. Mlada družinica je končno srečna, saj so zdravniške napovedi obetavne, kljub temu pa nihče ne more zagotovo trditi, ali je prezgodnje rojstvo pustilo dolgoročne posledice na njunem zdravju ali ne.

Do prezgodnjega poroda lahko pride spontano ali ga sprožijo zdravniki zaradi ogroženosti matere ali plodu. Normalna nosečnost traja od 37 do 42 tednov, otroci, ki so rojeni prej, se imenujejo nedonošenčki. Njihovo preživetje in zdravstveno stanje je odvisno od teže ob rojstvu in od tega, kako zgodaj so bili rojeni. Tisti, ki so na svet prijokali pred 30. tednom, so resno ogroženi in lahko imajo pozneje blage ali celo hude zdravstvene težave. V Sloveniji je 5–6 odstotkov otrok, ki so se rodili pred 37. tednom nosečnosti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587