Vizita.si
Nikar ne pijte vode iz plastenke, saj se iz embalaže izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju. Pa ne samo to! V marsikateri vodi iz plastenke so našli tudi sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in druge kemikalije.

Zdravje

Voda iz plastenk je nevarna zdravju!

Katja Benčina
16. 06. 2009 11.49
11

Čeprav pijemo vodo iz plastenk prav zato, ker želimo v svoje telo vnašati čim bolj čisto vodo, pa zadnje raziskave kažejo, da ta voda ni zdrava, saj se vanjo iz plastike embalaže izloča snov bisfenol A (BPA). Poleg tega je pitje iz plastenk neekološko.

Če bi vsak Slovenec na dan spil le eno plastenko vode, bi v enem letu porabili kar 415 000 sodčkov nafte. Tej količini nafte pa moramo prišteti še fosilna goriva, ki so jih porabili, ko so vodo polnili, prevažali, jo hladili najprej v trgovini in nato še v domačem hladilniku. Energija pa se porablja tudi pri komunalnem odvozu plastenk in pri morebitnem recikliranju.

Raziskava objavljena v septembrski izdaji Journal of the American Medical Association je zajela veliko število odraslih Američanov in merila vzorce njihovega urina in povezanost z nekaterimi kroničnimi boleznimi. Znanstveniki so ugotovili, da je bilo v urinu 90% testiranih prisotna snov bisfenol A. Ta pa povzroča kardiovaskularne bolezni, diabetes tipa 2 in nepravilne koncentracije jetrnih encimov.

Voda v plastenkah je pogosto okužena

Druga ameriška raziskava pa je pokazala, da je voda v plastenkah, ki jih najdemo v trgovinah, pogosto okužena z najrazličnejšimi škodljivimi snovmi.

Raziskovalci so analizirali vode, ki so na voljo v ameriških prodajalnah. Ugotovili so, da se pravzaprav v ničemer ne razlikujejo od tiste iz mestnega vodovoda. Z laboratorijskimi preiskavami so pobliže pregledali vzorce desetih vod in v njih odkrili kar 38 škodljivih snovi.

V vodah so našli številne bakterije, kofein, najrazličnejše sestavine zdravil proti bolečinam, sledi umetnih gnojil, kemikalije, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastike, pa tudi radioaktivni stroncij.

Nekateri menijo, da analize niso presenetljive, ker podjetja najverjetneje vodo polnijo kar iz vodovoda, zato  strokovnjaki pri ameriški organizaciji Environmental Working Group svetujejo, da si namesto drage vode omislite navaden ogljeni filter in tako enostavno pijete filtrirano vodo iz pipe. Tudi oni pa so opozorili, da je za slabo vodo pogosto kriva tudi plastična embalaža. 

Poleg tega, da škoduje zdravju, pitje vode iz plastenk tudi ni ekološko!

Nikar ne pijte vode iz plastenke, saj se iz embalaže izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju. Pa ne samo to! V marsikateri vodi iz plastenke so našli tudi sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in druge kemikalije.
Nikar ne pijte vode iz plastenke, saj se iz embalaže izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju. Pa ne samo to! V marsikateri vodi iz plastenke so našli tudi sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in druge kemikalije.FOTO: iStockphoto
S pitjem iz plastenk po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in tako še dodatno obremenjujejmo naše okolje. Na dan je namreč odvrženih okoli 40 milijonov plastenk. Poleg tega je izjemno problematična proizvodnja plastičnih steklenic. Na leto se v ta namen porabi več kot 1,5 milijona sodčkov nafte, kar je dovolj goriva za približno 100.000 avtomobilov.

Za proizvodnjo plastenk se porabi izredno veliko fosilne energije. Za izdelavo tipične enolitrske plastenke, zamaška in ostalega pakiranja porabimo okrog 3.4 mega joulov energije. In če sodček nafte v sebi hrani okrog 6000 mega joulov energije, potem iz enega sodčka nafte naredimo okrog 1760 enolitrskih plastenk.

In še ironija: Za en liter ustekleničene vode so proizvajalci tekom delovnega procesa porabili kar tri litre vode, ki je bolj ali manj onesnažena končala kot odpadna voda.

Zato raje pijte vodo iz pipe. Lahko jo filtrirate sami, najbolje pa je, da namesto plastičnih steklenic uporabljate kovinsko.

Nekaj nasvetov, če kljub temu pijete vodo iz plastenke:

- Če ima vonj po plastiki (tudi najmanjši) je ne pijte!

- Plastenk ne puščajte na soncu ali vročini! S tem se kemikalije v plastenki prenesejo na vodo.

- Ne kupujte vode, ki je stala na policah v trgovini več kot šest mesecev.

- Ne uporabljajte plastenk, ki niso narejene za večkratno uporabo, saj so gojišče bakterij, prav tako pa se s časoma začne plastika razgrajevati, s tem pa se v tekočini, ki je v plastenki sproščajo kemikalije.

Ironija! Za en liter ustekleničene vode proizvajalci porabijo kar tri litre vode, ki konča kot odpadna voda.
Ironija! Za en liter ustekleničene vode proizvajalci porabijo kar tri litre vode, ki konča kot odpadna voda.FOTO: iStockphoto

V Sloveniji je le malo področij, kjer voda ni pitna!

Ker je v večjem delu Slovenije voda pitna, pijte vodo iz pipe. Pravzaprav znane tovarne pogosto slišijo očitek, da črpajo vodo iz pipe in jo le nekajkrat pretočijo skozi filtre ter ustekleničijo. Poleg tega se v to vodo po zadnjih raziskavah iz embalaže izloči bisfenol A, ki je zdravju škodljiv. In še več! Pitje iz plastenk je neekološko.

Le oglaševanje vam je vcepilo v zavest, da je pitje vode iz plastenk bolj zdravo kot pitje vode iz pipe. Zato svoj denar zapravite raje za druge namene in pijte pitno vodo iz pipe, dokler ta privilegij še imate. Prav s pitjem iz plastenk si ga lahko izničite, saj tako povečujete delež CO2, ki se spusti v ozračje s proizvodnjo plastenk.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587