Vizita.si
"Nisem mogla verjeti, da lahko pri 18. letih tako zbolim."

Novice

Pripravljala se je na brezskrbno študentsko življenje, ko je kot strela z jasnega udarila novica

L.E.
01. 10. 2015 08.23
2

18-letna Riley se je pripravljala na študentsko življenje. A konec avgusta ji je ena diagnoza vse postavila na glavo. Zdravniki so ugotovili, da ima raka v tretjem stadiju. Hitro je ugotovila, kako pomembno je zdravje.

18-letna Riley s svojim fantom.
18-letna Riley s svojim fantom.FOTO: Facebook

"Nisem mogla verjeti, da lahko pri 18. letih tako zbolim."
"Nisem mogla verjeti, da lahko pri 18. letih tako zbolim." FOTO: Facebook

Brezskrbnosti je lahko konec čez noč. Zgodba se na srečo ni končala tragično, je pa 18-letno Riley Benado iz Kalifornije zagotovo podučila, kako krhko je življenje.

"Prvič sem šla h ginekologu, ker sem se mučila z napihnjenostjo, občasno me je bolelo. Zdravniki so mislili, da sem noseča. A ko so naredili test, je bil negativen," pripoveduje. Tako mladi ljudje po navadi še nimajo rakavih obolenj, a ultrazvočni pregled je pokazal, da se je Riley, ki naj bi ravno postala študentka, zgodilo prav to. Na njenem jajčniku so odkrili tumor, ki je bil ogromen. Kar 11 krat 13 centimetrov je meril. Zaradi velikosti pa ogrožal tudi maternico in drug jajčnik.

Soočiti se je morala s težko napovedjo

Zaradi tumorja se je v njenem trebuhu nabirala tekočina, ki je povzročala napihnjenost, imela pa je tudi povečane lifne žleze. To so vse znaki rakavega obolenja. A prej ni šla k zdravniku, ker ga je treba v Ameriki precej drago plačati. Ko je ginekolog odkril, kaj je vzrok težav, jo je tudi že čez tri dni naročil na urgentno operacijo. Tudi za to je bilo treba odšteti več tisočakov. Ki jih je na koncu za Riley in njene starše zbirala cela Amerika. A finančne skrbi še niso bile najhujše. Še huje je bilo, da se je morala tako mlada soočiti s tem, da morda ne bo nikoli mogla imeti svojih otrok.

"Nisem mogla verjeti, da lahko pri 18. letih tako zbolim. Bilo me je zelo strah. Pri tej starosti pa se mi tudi zdi, da ti prav zlomi srce, ko ti rečejo, da nikoli ne boš mogel imeti otrok in svoje družine. Rada imam otroke in želela bi si imeti tudi svoje, ne le posvojenih." Zdravnik je mislil, da bo treba odstraniti oba jajčnika in maternico. A na srečo so v bolnišnici razumeli, da morajo storiti čim več, da najstnici reproduktivne organe ohranijo. Uspelo jim je rešiti njeno življenje, hkrati pa ohraniti maternico in en jajčnik. Verjetno bo imela v življenju težave z zanositvijo, a pomembno je, da je preživela in da ima možnost, da si kdaj ustvari tudi svojo družino.

Znaki raka na jajčniku

bolečine v trebuhu, tumor, ki ga je mogoče otipati, bolečine v hrbtu, zaprtje, uhajanje urina, utrujenost, neprostovoljna izguba teže, napihnjenost, ker se v trebuhu nabira tekočina

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587