Vizita.si
Kaj je pravi razlog, da ne morete shujšati?

Novice

Niste krivi vi. To je pravi razlog, da ne morete shujšati!

L.E.
08. 01. 2016 08.08
10

Programirani smo, da uživamo več hrane, kot je v resnici potrebujemo, je pokazala nova študija. In pozimi smo še posebej smo nagnjeni k prenajedanju, zato bi morali s hujšanjem počakati do pomladi.

Kaj je pravi razlog, da ne morete shujšati?
Kaj je pravi razlog, da ne morete shujšati?FOTO: Thinkstock

Če moramo izgubiti odvečne kilograme, bi bilo idealno, da bi se hujšanja lotili aprila ali maja, pravijo raziskovalci univerze v Exetru. Tako ljudje kot tudi živali smo se razvili tako, da naše telo misli, da je bolj nevarno biti presuh kot imeti preveč kilogramov. Sploh pozimi, ko je dolgo obstajala nevarnost, da hrane ne bi bilo dovolj, imamo potrebo, da je uživamo še več. Naše telo pa za vsak slučaj takrat tudi hrani več maščobe. 

Tako nam naš nagon – sploh pozimi – pravi, da moramo pojesti dovolj in predvsem, da je bolje, da pojemo več. Je pa ta potreba, da pospravimo več hrane, kot je potrebujemo – če nam je nekoč življenje reševala – tega sedaj začela ogrožati. Živimo namreč v okolju, kjer je čedalje več izredno nezdrave industrijsko procesirane hrane. Ne le da ima dodane aditive, ki povzročijo pravo odvisnost, da se ji naši možgani torej kar ne morejo upreti. Tudi njeno agresivno reklamiranje nam prav nič ne pomaga vzdrževati zdrave linije.

"Mislili bi si, da smo skozi evolucijo razvili način, da se hrani upremo, ko smo je pojedli dovolj. Toda sedaj, ko se soočamo z izredno umetno hrano, kažemo zelo malo zmožnosti nadzora," pravi raziskovalec Andrew Higginson. "Danes ima hrana toliko sladkorja in aditivov, da imamo ljudje še večjo potrebo, da pojemo več. In pozimi je ta potreba še večja, ker je bila tradicionalno to sezona, ko je bilo do hrane težje priti. Tako ljudje kot živali smo poleti vitkejši in pozimi se zredimo. Nalaganje maščobe je način, da si telo zagotovi, da ne bo stradalo, če se zgodi, da ne najdemo ničesar za pod zob. Zaradi tega je zima najslabši čas, da se lotimo hujšanja." Počakati je treba torej do aprila. In si predvsem ne očitati preveč, če se hrani ne zmoremo upreti.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587