Vizita.si
image (28)

Novice

Njegov rak je tako redek, da nima niti imena

L.E.
24. 11. 2011 08.01
1

Preboleti mu je uspelo obliko raka, ki je tako redka, da nima niti imena. Življenje mu je rešil neznani darovalec kostnega mozga, zato sedaj zagnano promovira vpis v register darovalcev.

Oliver Rofix ima šele 26 let, vendar je že prebolel raka. S posebno obliko levkemije, ki je tako redka, da nima niti svojega imena, je zbolel pred šestimi leti, sedaj pa mu jo je končno uspelo premagati. To pa ne bi bilo mogoče, če mu ne bi nekdo daroval kostnega mozga.

Nekega jutra se je zbudil z grozljivim glavobolom – ta je bil tako močan, da ni mogel niti vstati iz postelje, da bi se odpravil v službo. Družina ga je odpeljala v bolnišnico, kjer so najprej mislili, da ima meningitis, proti koncu dneva pa žlezno vročico. "Ves čas sem se počutil zelo utrujeno in nekako otrplo, šele po mesecu dni preiskav pa so odkrili, da imam akutno limfoblastno levkemijo." Preselili so ga na onkološki oddelek, kjer je prestal vrsto testov krvi, transfuzij, injekcij ter kemoterapijo.

Zdravniki so mu dejali, da ima srečo, saj ima manj agresivno vrsto bolezni, pri kateri je veliko večja možnost preživetja. Toda še isti mesec mu je isti zdravnik dejal, da se je njegova levkemija spremenila v veliko bolj agresivno in redko oziroma manj znano vrsto. Prestajati je moral kombinirano zdravljenje obeh vrst. Boril se je po svojih najboljših močeh, toda nekajkrat je vseeno skoraj umrl, ko je zbolel za pljučnico in plevritisom oziroma vnetjem poprsnice. Njegov izhod je bil darovalec kostnega mozga, vendar pa se njegov brat z njim ni ujemal. Počakati je moral na primernega neznanca.

Samo tri dneve po njegovem 21. rojstnem dnevu so darovalca našli. Njegova tkiva so se ujemala, presaditev pa je bila povsem preprosta. Da bi svoje sodržavljane opozoril na to, da darovalci kostnega mozga rešujejo življenja, je končno spet zdrav kupil staro jadrnico, jo obnovil in z njo objadral otok. "Ustavljal sem se v različnih marinah in tam ljudem govoril, kako lahko pomagajo z darovanjem kostnega mozga," pravi. "Prestal sem težko obdobje. Mislil sem, da bom umrl. Za svoje življenje se lahko zahvalim le darovalcu kostnega mozga."

Kako lahko tudi vi darujete kostni mozeg oziroma kako poteka ta povsem neboleč postopek, pa si lahko preberete tukaj.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587