Vizita.si
image (28)

Novice

Zdravniki niso verjeli, da bo preživel

S.C.
20. 02. 2012 09.11
6

V Ameriki se je rodil deček s hudo in izjemno redko napako srca, to je namreč raslo zunaj njegovega telesa. Danes dveletni Ryan je vesel deček, zdravniki pa mu pravijo "medicinski čudež", saj je preživel izjemno zapleteno operacijo in okreval.

V dvanajstem tednu nosečnosti so 34-letni gospe Marquiss iz Pensilvanije odkrili izjemno redko napako srca pri plodu in ji svetovali splav. " Zdravniki so mi povedali, da moj otrok tako rekoč nima možnosti za preživetje," se spominja mama. "Toda kljub temu sem se odločila, da nosečnosti ne prekinem in prepustim usodo v božje roke." Novembra pred dobrima dvema letoma je tako povila dečka Ryana, ki mu je srce raslo zunaj telesa, prekrito le s tanko membrano, da pa je bila zadeva še bolj zapletena, so odkrili še hipoplazijo levega srca, pri čemer deluje le polovica srca. Dojenčki z deformacijo, ko srce raste zunaj telesa, se rodijo le na vsakih osem milijonov rojstev in ponavadi preživijo največ tri dni, toda deček je bil krepak in zdravniki so se odločili, da se borijo za njegovo življenje. In se je splačalo.

30-članska kirurška ekipa centra National Medical iz Washingtona je malega Ryana uspešno operirala, njegov organizem pa je bil dovolj močan, da je takšen poseg prenesel. V naslednjih dveh letih je bilo potrebnih še deset operacij, med drugim raztezanje kože, po vsej verjetnosti pa bo mali junak potreboval presaditev srca, zdravniki se namreč bojijo, da je prešibko, da bi zdržalo vse življenjske napore. "Vem, da moj otrok ne bo nikoli športnik, toda verjamem, da bo z njim vse v redu in bo lahko normalno zaživel," z nasmehom še pove gospa Marquiss. "Je izjemno močan in pogumen fantič in užitek ga je gledati, kako teče po igrišču, na njegovem prisrčnem obrazku pa je vedno narisan nasmešek."

Ektopija srca je napaka pri rojstvu, pri čemer srce ne leži na mestu, kjer bi moralo, ampak zunaj prsnega koša, lahko v trebušni votlini, vratu ali kar zunaj telesa kot v primeru omenjenega dečka. Pogosto se v takih primerih srce ne oblikuje pravilno, s tem pa so povezane tudi druge srčne napake. Zakaj se to zgodi, še niso natančno ugotovili, se pa pojavi izjemno redko, in sicer na 7,9 milijona rojstev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587