Vizita.si
image (28)

Novice

Nočejo ji pomagati!

L.E.
06. 03. 2015 07.59
3

Njena leva noga tehta 12 kilogramov več kot desna, toda britansko javno zdravstvo noče kriti stroškov operacije. Sama pa nima dovolj denarja, da bi si privoščila drag poseg, po katerem bi spet lahko normalno hodila.

53-letna Mary-Ann Wood nujno potrebuje zdravljenje, saj ne more več normalno živeti. "Moja leva noga tehta toliko, kot da je nanjo ves čas obešen štiriletni otrok," pravi Britanka, ki je morala opustiti svoje delo z otroki s posebnimi potrebami, saj ne more več niti hoditi. V manj kot desetih letih zdravniki pravijo, da se sploh ne bo mogla več premakniti.

Kako je mogoče, da je njena noga tako otekla?

Prizadel jo je limfoedem. To je bolezensko stanje, ko začne noga otekati, ker se zaradi motenj v limfnem obtoku nabere preveč medcelične tekočine. Pogosto se pojavi po zdravljenju raka. In tako je bilo tudi pri Mary-Ann, ki je pred sedemnajstimi leti prebolela raka na materničnem vratu.

Noga ji je pričela otekati leta 2013, do takšne motnje naj bi prišlo, ker so ji med zdravljenjem raka odstranili maternico, poleg tega pa še nekaj limfnih žlez. Zaradi tega njen limfni sistem, potem ko so svoje naredila še leta, ni več dovolj močan, da bi vso limfno tekočino v telesu ustrezno prečrpal. Limfa sicer teče ob krvnem obtoku, z njo se iz tkiv odstranijo odpadne snovi.

Posega, ki bi ji spet omogočil normalno življenje, ji javno zdravstvo noče kriti

Bolezen je sicer težko ozdravljiva, pravzaprav je – ko enkrat tako napreduje, praktično neozdravljiva. Toda obstaja posebna liposukcija, ki pacientu za nekaj časa spet pomaga, da zaživi bolj normalno, saj počrpa odvečno tekočino iz telesa. In tega posega britansko javno zdravstvo Mary-Ann ne namerava kriti. "Slišala sem več izgovorov, zakaj mi ne morejo plačati tega posega. Eden je bil, da je kozmetičen. Drugi, da moj primer ni dovolj izjemen. Mislim, da je vse skupaj že smešno, glede na to, da je moj zdravnik dejal, da je to poseg, ki ga potrebujem," pravi. Toda komisija se je odločila, da ga ne potrebuje nujno, saj zaradi njega ne bo ozdravela, le bolje se bo počutila.

Liposukcija stane 11 tisoč funtov, kar je 15 tisoč evrov, in Mary-Ann, ki se mora pri vseh opravkih v svojem življenju sedaj zanašati na svojega moža, nima denarja, da bi jo plačala sama. Poleg tega jo je treba vsako leto ponoviti. Naslednjič stane 300 funtov ali 415 evrov. Edina rešitev je, da se preseli v del Velike Britanije, kjer bi njeno prošnjo za finančno kritje posega obravnavala druga komisija. "Toda imam dva majhna vnuka in se res ne želim preseliti," pove.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631