Vizita.si
image (28)

Novice

Sanje o poroki so se žal končale tragično

L.E.
12. 03. 2013 11.34
0

Lisa je komaj čakala svojo poroko, čedalje bolj uspešna je bila tudi na svojem delovnem mestu. Toda takšno pravljico so nenadoma prekinili čedalje hujši bolezenski znaki, ki so se samo stopnjevali, dokler je ni doletelo najhujše.

Lisa Smirl je imela komaj 37 let, ko je veliko prezgodaj umrla zaradi pljučnega raka. Na žalost bolezen po pojavu prvih simptomov ni bila odkrita tako dolgo, da se je rakavo obolenje razširilo po vsem telesu. Medtem ko so bili zdravniki dolgo časa prepričani, da Kanadčanka, ki že od študija naprej prebiva v Angliji, trpi zaradi psiholoških motenj, je rentgenska slika žal prepozno pokazala, da je vir številnih težav pravzaprav nekaj veliko hujšega.

Kmalu po tej grozljivi diagnozi je Lisa odprla svoj blog in v njem zapisala: “Kako je mogoče, da 36-letnica, ki je vedno poskušala skrbeti za svoje zdravje, čeprav je res občasno kadila, in je poleg tega zaročenka zdravnika, dobi raka, ki se razširi po vsem telesu, preden to sploh kdo opazi? Kako? Eno leto se že borim z vrsto bizarnih in vsaj na prvi pogled nepovezanih simptomov, ki so me prisilili, da celo prekinem svoje delovno razmerje.“ Univerzitetna profesorica je pomoč poiskala takoj, ko je konec leta 2010 prvič začutila, da se veliko prehitro zadiha in da pogosto sope, vendar so bile te težave pripisane astmi. Zdravnika je obiskala tudi, ko jo je naenkrat začela mučiti bolečina v ramenih in roki, takrat jo je napotil k fizioterapevtu. Ker se ji je zdelo, da potrebuje drugo mnenje, je obiskala še dva splošna zdravnika, toda postavljena diagnoza je ostala enaka. Različni simptomi (trpeti je začela tudi zaradi migrene, ves čas je izgubljala težo) naj bi bili povezani s psihološkimi težavami, in sicer z anksioznimi motnjami ter depresijo. “Res je, da sem bila anksiozna in depresivna,“ dodaja v svojem blogu. “Toda takšna sem bila zaradi simptomov, ki so me v vsakdanjem življenju čedalje bolj ovirali, medtem ko so me zdravniki prepričevali, da je njihov vzrok povsem psihološke narave.“

Potem ko je končno izvedela, da ima raka na pljučih, trdi, da si je celo oddahnila, čeprav je bila napoved razvoja bolezni tako mračna. “Zajel je že moje možgane, kosti in jetra. Toda četudi je to zame pomenilo veliko presenečenje, sem po drugi strani čutila olajšanje. Bila sem hvaležna, da sem imela končno postavljeno diagnozo, ki je dokazovala, da vzrok pojava različnih simptomov nisem bila sama.“ Lisa je ves čas sumila, da bi bil vzrok njenega slabega počutja lahko drugje. “Toda kljub mojim pomislekom simptomov – migren, astme, depresije, kasneje bolečin v križu – nihče ni obravnaval skupaj, saj so menili, da gre za zelo pogoste težave, ki so se slučajno pojavile ob približno istem času.“ Bolezen so končno odkrili, ko je novembra napačno prebrala navodila za uporabo zdravil proti astmi ter vzela desetkrat večji odmerek od tega, ki ji je bil predpisan. Toda niti to ni zaustavilo nenehnega kašlja, ki jo je mučil. Zdravnik je takrat naročil rentgensko slikanje in žal je to pri priči razkrilo, kaj je prava težava. Diagnoza pljučnega raka je bila postavljena samo nekaj ur pozneje. Tragično se je poleg tega izkazalo, da je že v četrtem stadiju – stadiju, ko uspešno zdravljenje praktično ni več mogoče. Pravljica ženske, ki je toliko obetala in je imela še toliko ambicij in sanj, se je tako veliko prehitro končala.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602