Vizita.si
image (28)

Novice

Zadnje pismo preminule mamice nosi pomembno sporočilo za nas vse

L.E.
21. 12. 2015 08.53
4

"Slaba novica je, da sem mrtva. Dobra, da vi niste. Razen, če obstaja življenje po smrti in obstaja tam tudi dober Wi-Fi." Tako se začne ganljivo pismo, ki ga je napisala 36-letna mamica, ki je preminila za rakom. Ker nosi pomembno sporočilo za nas vse, ga je na Facebooku že delilo na tisoče ljudi.

 

 

The fact that I've managed to stay out of the hospital since starting Navelbine on Monday means it's been a good week...

Posted by Heather McManamy on Thursday, November 12, 2015

 

 

Heather McManamy smo pisali že poleti, ko je na dan prišlo, da je – ker umira za rakom – svoji štiriletni hčerki Brianni napisala vrsto pisem, ki jih bo ta lahko odprla ob različnih mejnikih v svojem življenju. Takrat, ko bo izgubila prvi zobek, ko bo naredila izpit za avto, ko se bo razšla s prvim fantom, ko se bo poročila, praznovala 30. rojstni dan, dobila otroka. "Razmišljala sem, kako bi lahko te mejnike delila z njo in na misel mi je prišlo, da ji lahko napišem pisma," je takrat povedala Američanka. 

Usoden rak dojk

Pismo so najprej ganjeni delili prijatelji in znanci, nato pa so ga - da bi opozorili na krhkost življenja - začeli deliti neznanci in razširil se je po Facebooku. Tudi mi objavljamo njegove dele, ker je Heather kljub bolezni ostala pozitivna. Ker nas vse opominja, da je življenje le eno in da nobenega dneva ne smemo zapraviti.

Raka dojk so ji diagnozirali leta 2013. Takrat je bil v drugem, še ozdravljivem stadiju. A čez leto dni, po več operacijah in kemoterapiji, je aprila 2014 žal izvedela, da je prešel v stadij, ko je postal neozdravljiv. Razširil se je na kosti in jetra. Prejšnji teden je preminila, njen mož Jeff pa je na njenem Facebook profilu objavil pismo, ki ga je napisala svojim prijateljem in družini. Pismo so najprej ganjeni delili prijatelji in znanci, nato pa so ga – da bi opozorili na krhkost življenja – začeli deliti neznanci in razširil se je po Facebooku. Tudi mi objavljamo njegove dele, ker je Heather kljub bolezni ostala pozitivna. Ker nas vse opominja, da je življenje le eno in da nobenega dneva ne smemo zapraviti.

Dobra novica je, da vi še živite in lahko uživate v vsakem dnevu, ki ga še imate!

"Imam dobro in slabo novico," piše. "Slaba novica je, da sem mrtva. Dobra, da vi niste. Razen, če obstaja življenje po smrti in obstaja tam tudi dober Wi-Fi." Heather ni izgubila smisla za humor. "Seveda ni prijetno," nadaljuje. "Ampak vesela sem, da sem živela življenje, polno ljubezni, veselja, dobrih prijateljev. Srečna sem, da lahko iskreno rečem, da nimam obžalovanj, saj sem vsak gram energije porabila za to, da sem živela polno življenje. Vse vas imam rada in se vam zahvaljujem, da ste prispevali k temu, da je bilo moje življenje neverjetno."

V nadaljevanju pove, da je vesela za ljudi, ki jim vera prinaša tolažbo, da pa njena družina ni verna in da upa, da vere nihče ne bo poskušal vsiljevati njeni hčerki. Prosi ljudi, da Brianni ne govorijo, da je mamica v nebesih. Ne samo, ker je ni vzgojila na tak način, ampak ker se boji, da ji to ne bo prineslo tolažbe. "Razumela bo, kot da sem se odločila, da bom šla raje nekam drugam in jo zapustila," pojasni. "V resnici sem naredila vse, kar sem lahko, da bi bila lahko tukaj z njo in nikjer ne bi bila raje, kot tukaj z njo in Jeffom. Prosim, da ne dovolite, da bi – četudi samo za trenutek – pomislila, da ni tako."

Pripovedujte hčerki lepe spomine

Namesto tega predlaga: "Prosim govorite Brianni zgodbe, ki ji bodo povedale, koliko jo imam rada in kako bom vedno ponosna nanjo (in prosim, da me opišete tako, da bom delovala veliko bolj kul, kot sem)," se spet pošali. "Nič nisem bila raje kot njena mamica. Nič. Vsak trenutek z njo je bil srečen in nisem si predstavljala, da bo kaj takšnega, kot je rak, uničilo naš svet."

Heather konča, da upa, da nihče o njej ne razmišlja s pomilovanjem in žalostjo. Raje bi, da bi se vsi spominjali lepih trenutkov, vsega veselja in smeha, ki so ga delili. "Smehljajte se, ker smo se skupaj imeli res lepo. Ne želim, da ste žalostni. In ne želim, da govorite, da sem izgubila bitko z rakom. Ni bilo bitke, bilo je samo življenje in življenje je včasih nepravično. In nisem izgubila. Toliko časa, kot sem živela z rakom, je že zmaga." Zahvalila se je tudi svojemu možu, ki ji je stal ob strani in jo ves ta čas spravljal v smeh.

Ne žalujte, želim, da se zabavate

"In ko boste na mojem pogrebu, vas prosim, da se zabavate," jim zabiča ter doda, da morajo nujno plesati, lahko tudi na šanku. "Slavite lepoto življenja z zabavo." In spet se pošali, da se bodo tako in tako še srečali, ker jih namerava strašiti. "Veselim se, da vas bom vse strašila, tako da se ne bom poslovila, mislim, da se bomo še videli. In prosim, da mi naredite uslugo in si vzamete vsak dan nekaj minut ter se zavedate, da je življenje avantura, ki je kratka in krhka. Nikoli ne pozabite, da je vsak dan pomemben." To je lep opomnik za vse nas, zaradi česar so njeno pismo na Facebooku ne le njeni prijatelji, temveč tudi popolni neznanci toliko krat delili.

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587